logo660-700x399

 

1.  Dennis Ritchie

Dennis MacAlistair Ritchie  adalah saintis komputer Amarika syarikat yang telah memperkenalkan era digital . Mencipta bahasa pengaturcaraan C bersama Ken Thompson. untuk sistem pengoperasian UNIX. Menerima Anugerah Turing pada tahun 2983 , Pingat  Hamming  dari IEEE pada tahun 1990 dan Pingat Negara dari prasidan USA pada tahun 1999 . Mengetuai syarikat Lucent Teknologi System sehingga tahun 2007

2. Bjarne Stroustrup

Bjarne Stroustrup adalah saintis komputer berbangsa swiden  lebih dikenali sebagai pembangun dan pencipta dengan meluas mengunakan bahasa C++   . Beliau adalah Profesor Penyelidikan Cemerlang Sebagai Pengerusi di  Kolej  Kejuruteraan Sains Komputer di  Universiti Texas A & M, seorang profesor pelawat di Universiti Columbia, dan bekerja di Morgan Stanley.

 

3.  James Gosling

 

James Arthur Gosling seorang saintis komputer berbangsa yang berasal dari canada , lebih dikenali sebagai “bapa bahasa Java” . Juga sebagai penyumbang pembangunan beberapa sistem seperti NeWS dan gosling Emacs . Kejayaan lain adalah  terpilih sebagai  Ahli bersekutu asing bagi Akademi Nasional US .

4. Linus Torvalds

Linus Benedict Torvalds adalah seorang jurutera perisian Amerika Finland, yang merupakan individu  utama di belakang pembangunan kernel Linux. Beliau kemudian menjadi ketua arkitek kernel Linux, dan kini bertindak sebagai penyelaras projek. Beliau juga telah menghasilkan sistem kawalan semakan Git serta subpermukaan menyelam perisian log. Beliau telah diberi penghormatan, bersama-sama dengan Shinya Yamanaka, mendapat Hadiah 2012 Millennium Teknologi  oleh Akademi Teknologi Finland sebagai mengiktiraf penciptaannya terhadap sistem operasi sumber terbuka untuk komputer baru yang membawa kepada kernel Linux yang digunakan secara meluas.

5. Anders Hejlsberg

Anders Hejlsberg adalah seorang jurutera perisian Denmark terkemuka yang mereka bersama  beberapa bahasa pengatur caraan popular dan komersial yang berjaya sebagai  alat pembangunan. Dia adalah pencipta  bahasa pengaturcaraan C #. Beliau adalah penilis asal bahasa Turbo Pascal dan ketua arkitek Delphi. Beliau kini bekerja untuk Microsoft sebagai arkitek utama C # dan pembangun  utama TypeScript.

 

6. Tim Berners-Lee

Sir Timothy John “Tim” Berners-Lee juga dikenali sebagai “TimBL”, adalah seorang saintis komputer British, paling dikenali sebagai pencipta World Wide Web. Beliau membuat cadangan untuk sistem pengurusan maklumat dalam Mac 1989 dan beliau melaksanakan komunikasi pertama yang berjaya antara Hypertext Transfer Protocol (HTTP) pelanggan dan pelayan melalui Internet. Berners-Lee ialah pengarah World Wide Web Consortium (W3C), yang menyelia terus pembangunan Web.

7. Tim Berners-Lee

Brian Kernighan Wilson adalah seorang saintis komputer Kanada yang bekerja di Bell Labs bersama pencipta Unix  Ken Thompson dan Dennis Ritchie dan telah menyumbang kepada pembangunan Unix. Beliau juga merupakan pengarang bersama bahasa pengaturcaraan AWK dan AMPL . Nama Kernighan menjadi terkenal melalui pengarang bersama buku pertama tentang bahasa pengaturcaraan C bersama Dennis Ritchie.

8.  Ken Thompson

Kenneth Thompson biasanya dirujuk sebagai ken di kalangan penggodam adalah perintis  sains komputer Amerika. Setelah bekerja di Bell Labs untuk sebahagian besar kerjayanya, Thompson mencipta  dan menjayakan  sistem operasi Unix yang asal. Beliau juga mencipta bahasa pengaturcaraan B, pendahulu langsung kepada bahasa pengaturcaraan C, dan merupakan salah satu daripada pencipta dan pemaju awal Rancangan 9 sistem operasi. Sejak tahun 2006, Thompson bekerja di Google, di mana beliau pencipta bersama bahasa pengaturcaraan Go.

9. Guido van Rossum

Guido van Rossum adalah komputer programmer Belanda yang terkenal sebagai penulis  bahasa pengaturcaraan Python. Dalam masyarakat Python, Van Rossum dikenali sebagai “Ihsan Diktator Untuk Hidup” (BDFL), yang bermaksud bahawa dia terus menyelia proses pembangunan Python, membuat keputusan di mana perlu. Beliau telah bekerja dengan Google dari 2005 hingga 7 Disember, 2012. Di mana beliau menghabiskan separuh masa beliau membangunkan bahasa Python. Pada bulan Januari 2013, Van Rossum mula bekerja untuk Dropbox.

10.  Donald Kuth

Donald Knuth Ervin adalah ahli  saintis American, ahli matematik, dan Profesor Emeritus di Universiti Stanford. Beliau adalah pengarang pelbagai buku tentang  Seni Pengaturcaraan Komputer. Knuth telah dikenali sebagai “bapa” analisis algoritma. Beliau menyumbang kepada pembangunan analisis yang rumitan pengiraan algoritma dan sistematik teknik matematik formal untuk itu. Dalam proses itu, Beliau juga mempopularkan notasi asimptot. Knuth ialah pencipta sistem TeX komputer taipatur huruf, fon METAFONT bahasa definisi yang berkaitan dan sistem rendering dan Komputer keluarga Moden typefaces.

 

SUMBER :

http://www.improgrammer.net/top-10-greatest-programmers-in-the-world-of-all-time/

By hasnan

Diploma dalam Sains Komputer (IT) dari UTM Ijazah Sarjana Muda Sains Komputer (IT) dari UKM