Selamat datang ke kolum ‘Kenali Saintis Malaysia‘, satu siri pengenalan dan temubual ringkas bersama saintis, penyelidik dan pensyarah anjuran portal MajalahSains.Com. MajalahSains.Com merupakan sebuah projek komuniti yang diasaskan oleh Mohd Faizal Aziz dengan bantuan rakan-rakan alumni Universiti Kebangsaan Malaysia. MajalahSains diwujudkan bertujuan untuk menarik minat orang awam meminati sains dan teknologi dan ia tidak terbatas untuk mereka dari aliran sains semata-semata.

Siri Kenali Saintis Malaysia mengetengahkan pensyarah dan penyelidik institusi pengajian tempatan serta industri yang aktif menyumbang kepakaran mereka dalam usaha membangunkan penyelidikan dan pembangunan saintifik di Malaysia.

Foto-https://www.facebook.com/airil.yasreen

Kami mulakan siri ini dengan temubual Prof Madya Dr. Airil Yasreen Mohd Yassin  yang kini bertugas di Heriot Watt University Malaysia, Putrajaya.

Apa tumpuan/latar belakang penyelidikan sekarang? 

Saya sekarang bersama beberapa felo Malaysian Society for Numerical Methods (MSNM) sedang membangunkan satu teknik numerikal yang baru. Ia adalah gabungan Finite Element Method, Finite Volume Method, Meshless Method dan Isogeometric Analysis. Kami namakan teknik ini NURBS-Divergence Method atau NDM.

Perjumpaan pertama penubuhan MSNM

Bagaimana penyelidikan ini dapat dimanfaatkan oleh masyarakat/industri?

Malaysia kekurangan pakar dalam bidang numerikal kejuruteraan. Kebanyakkan penyelidik yang ada sekarang hanyalah pengguna-penguna perisian sedia ada hasil produk negara luar. Beratus juta telah dihabiskan untuk pembelian perisian-perisian ini. Untuk mengatasi masalah ini, MSNM telah bertekad untuk menjadi perintis dalam bidang kaedah numerikal di Malaysia yang mana matlamat kami adalah menghasilkan perisian-perisian tempatan seterusnya melepaskan kebergantungan negara kepada perisian-perisian kejuruteraan dari luar.

Di mana tempat bertugas sekarang? (Kumpulan penyelidikan, institusi, makmal, kolaborasi)

Saya kini bertugas sebagai Prof. Madya di Heriot Watt University Malaysia, Putrajaya.
Saya juga merupakan Presiden kepada Malaysian Society for Numerical Methods (MSNM).

Bagaimana mula terlibat dalam dunia akademik dan penyelidikan? 

Saya mula berminat (secaramendalam) untuk menjadi ahli akademik selepas menonton filem A Beautiful Mind dalam tahun 2001. Saya dilantik sebagai Tutor di UTM pada Januari 2001. Selepas itu menamatkan pengajian Sarjana saya pada 2002 dan menjadi pensyarah UTM sebaik sehaja tamat pengajian.

Foto-http://static.tvgcdn.net/feed/1/696/thumbs/115135696_1300x1733.jpg

Pada 2004 saya melanjutkan PhD saya di Imperial College sehingga 2007 dalam bidang Kejuruteraan Struktur. Pada tahun 2015 saya berpindah ke Universiti Teknologi PETRONAS dan kini menyertai Heriot Watt University Malaysia pada August 2018.

Siapa tokoh sains/saintis idola? Dan kenapa?

Richard Feynman – kerana beliau mempunyai pemikiran yang sangat original selain mempunyai kepakaran dalam menyampaikan sesuatu menyebabkan orang mendapat kefahaman yang mendalam.

John Forbes Nash – kerana kisah hidup beliau telah menunjukkan kepada saya dimana kehidupan akademia itu dipenuhi oleh kecintaan (passion), ketabahan, misteri, keseronokan dan tempat bermulanya perubahan tamadun.

AlHazen (Ibn Al-Haytham) – kerana beliau lah yang pertama mengasaskan konsep sains iaitu ilmu yang diterima sebagai fakta adalah ilmu yang telah dibuktikan secara fizikal (eksperimen).

Ringkaskan satu pengalaman paling mencabar dalam bidang penyelidikan & pengajaran boleh di ambil?

Bidang numerikal ini memerlukan pengetahuan mendalam berkaitan matematik, mekanik (mechanics) dan pengaturcaraan komputer. Walaubagaimanapun, pelajar-pelajar universiti di Malaysia amat lemah dalam aspek ini. Jadi cabaran saya yang utama adalah untuk membangunkan kemahiran dan pemilikan ilmu-ilmu ini kepada pelajar-pelajar saya. Selain itu, ilmu-ilmu ini memerlukan pembacaan yang luas dan mendalam yang melibatkan buku-buku yang sangat terkehadapan. Untuk berjaya melakukan ini pelajar-pelajar saya perlu sentiasa mempunyai motivasi yang tinggi. Membangunkan kemahiran motivasi-diri dikalangan pelajar-pelajar adalah cabaran yang utama juga. Tapi alhamdullillah, setakat ini, telah ramai yang berjaya saya “lahirkan” dan mereka yang awal telah bersama saya dalam menubuhkan MSNM (lebih 20 orang dari felo-felo pertama adalah bekas pelajar saya).

Pengajarannya ialah saya merasakan keadaan amat mendesak untuk sistem pembelajaran kita ditambahbaik. Belajar untuk peperiksaan telah menjadi budaya yang sangat merosakkan. Selain itu, prinsip-prinsip dan kefahaman sains tidak ditekankan. Murid-murid dan pelajar-pelajar tidak ditekankan untuk membaca. Apabila tidak selesa dengan hujahan dan budaya saintifik, tidak biasa dengan budaya membaca dan ditambah pula dengan kekurangan kemahiran bahasa Inggeris, pelajar kita tidak mampu belajar sendiri.

“Contengan” derivation pertama Dr Airil ketika mula-mula memperkenalkan teknik baru of NURBS-Divergence Method (NDM)

Apa menyebabkan anda masih bertahan dalam penyelidikan saintifik?

Ia berkenaan dengan ilmu dan menjadi orang berilmu itu;
– senang
– menarik
– PENTING

Pengalaman paling menarik? (Zaman belajar, penyelidikan, kolaborasi etc)

Pengalaman paling menarik saya adalah sepanjang saya melanjutkan pengajian di peringkat PhD di Imperial College. Sepanjang 3 tahun 3 bulan itu saya merasakan tempoh “enlightment” untuk saya.

Tapi secara kesuluruhan, setiap hari sejak saya menonton A Beautiful Mind, kehidupan akademik saya sangat menarik. Setiap hari adalah menarik dan sesuatu yang baru.

Nasihat untuk remaja yang berminat dalam bidang sains?

Bacalah dan tontonlah buku-buku popular sains supaya kita dapat pendedahan tentang sains dan orang yang terlibat sebelum kita menceburi bidang sains. Setiap sesuatu mesti bermula dengan minat dan dihidupi dengan keseronokan. Cuma dengan minat dan berseronok kita dapat menghasilkan sesuatu yang penting; sumbangan yang penting.

Aktiviti/hobi kegemaran selain ‘bekerja’? (sertakan 1 gambar berkaitan hobi)

1. Baca buku
2. Berlari
3. Kayuh basikal
4. Main gitar dan tulis lagu

Foto- https://www.facebook.com/airil.yasreen
Foto- https://www.facebook.com/airil.yasreen
Foto- https://www.facebook.com/airil.yasreen
Foto- https://www.facebook.com/airil.yasreen

Terima kasih atas Dr. Airil atas kesudian menjawab 10 soalan ringkas dari MajalahSains.Com. Kita tunggu siapa pula akan mengisi ruang ini pada minggu hadapan. @MajalahSains

1362total visits,1visits today

By neto

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.