Ia berdasarkan kisah seorang gadis iaitu Hannah Baker yang membunuh dirinya sendiri dengan mengelar kedua-belah tangannya dan meninggalkan 13 buah kaset.  Kaset berupa alasan kenapa dia membunuh diri dan diserahkan kepada orang yang bertanggungjawab keatas kematiannya. 

Saya mengambil masa tiga hari untuk menonton siri drama ini. Ya, kerana sangat teruja dan tertekan kerana ingin tahu kesudahan pada musim pertama ini. Durasi siri ini lebih kurang dalam 59 minit bagi setiap episod. Bagi saya siri ini sangat menarik kerana jalan ceritanya lebih banyak beremosi dan menimbulkan ketegangan antara diri saya sendiri. Banyak persoalan yang tidak terjawab dalam musim pertama ini.

Namun begitu, anda dinasihatkan untuk tidak menonton dalam keadaan mood anda tidak baik. Drama ini hanya pada mereka yang berfikiran terbuka. Pada awal episod, anda akan merasakan suasana begitu baik, namun apabila berada ditengah episod 5 dan keatas anda akan merasa sendiri mood sedih dan tertekan. Dan 3 episod terakhir ialah paling mengerikan bagi saya. ( Babak paling saya tak sanggup lihat ialah Hannah mengelar kedua-belah tangannya ).Mungkin bagi mereka iman yang tak cukup kuat, apabila menonton siri ini mungkin akan meniru jejak langkah Hannah Baker. Membalas dendam pada rakan tetapi membunuh diri sendiri.

Namun siri ini ada sudut positif yang saya dapat. Antaranya ialah :

1. Kadang-kadang kita tak tahu bahawa percakapan kita antara orang lain boleh membuatkan orang bersedih hati dan terasa dengan kita. Oleh itu, jaga perbualan kita dengan rakan dan keluarga. 
2. Selalu mengambil berat terhadap pekara sekeliling. Jika ada antara kawan dan keluarga menghadapi masalah, hubungi mereka dan bantulah mereka jika mereka dalam kesusahan. 
3. Selalu berfikiran positif. Ingat, jika kita berada dalam situasi malang. Berdoalah pada Tuhan agar dipermudahkan segala urusan. 
4. Setiap masalah ada jalan penyelesaiannya, Ingat, membunuh diri bukan menyelesaikan masalah. Kita bukan hidup untuk seorang diri. Pecayalah, sejahat-jahat diri anda sekalipun masih ada yang prihatin dengan diri anda.
5. Kalau ada anda menyakitkan hati orang lain, segeralah meminta maaf. Siapa tahu, kadang kita terjumpa orang yang tak boleh lupakan perbuatan negatif kita. 


6. Anda tidak lambat untuk berubah menjadi lebih baik. Masih ada kesempatan untuk berbuat baik dan berbakti pada orang lain.

Siri ini sudahpun berada dalam Netflix. Jadi kepada anda yang ada akaun Netflix silalah menonton Drama bersiri ini.  

>>> Netflix

sumber : omghackers.com

By hasnan

Diploma dalam Sains Komputer (IT) dari UTM Ijazah Sarjana Muda Sains Komputer (IT) dari UKM

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.