Archive

Apa itu Photoshop?

Januari 28, 2017 0

Mengikut laman web Adobe.com, Photoshop bermaksud : “redefines digital imaging with powerful new photography tools and breakthrough capabilities for complex image selections, realistic painting, and

Pengenalan kepada Photoshop

Januari 28, 2017 0

Perisian Adobe Photoshop ni agak mahal sebab perisian profesional. Biasa la tu.. Barang baik mesti la mahal (iklan petronas… hehe..). Tapi kemampuannya tak perlu dipertikaikan..

Membuka Fail dalam Photoshop

Januari 28, 2017 0

Photoshop boleh membuka hampir kesemua format fail imej atau grafik. Cara nak buka atau bahasa canggihnya open ialah sama macam perisian-perisian lain. Kalau tak tau

Resize Gambar dalam Photoshop

Januari 28, 2017 0

Sebagai permulaan aku akan ajar perkara-perkara basic yang mungkin ramai tak tau atau tak perasan tentang keperluannya. Untuk latihan yang pertama ni aku akan tunjukkan

Menyimpan Fail dalam Photoshop – Save & Save As

Januari 28, 2017 0

Kaedah menyimpan fail sama seperti perisian-perisian lain yang kita pernah guna sebelum ni. Dengan klik menu File > Save atau File > Save As. Tapi

Menyimpan Fail dalam Photoshop – Save for Web & Devices

Januari 28, 2017 0

Satu lagi kaedah menyimpan fail yang terdapat dalam Photoshop ialah Save for Web & Devices. Apakah kegunaannya? Save for Web & Devices adalah kaedah save

Mencerahkan Gambar dalam Photoshop – Levels, Curves & Exposure

Januari 28, 2017 0

Rasanya semua orang dah ada kamera digital kan? Tak kisah la yang murah atau yang mahal. Memang dah jadi trend untuk memiliki kamera digital ni.

Backup MySQL dengan Mudah

Januari 28, 2017 0

Kita telah membincangkan bagaimana untuk menjalankan proses backup fail dan backup mysql melalui artikel-artikel sebelum ini: Tip Linux #2 – Backup dengan rsync Tip Linux #3 – Backup Server dengan rsync & SSH Tutorial MySQL Bahagian 4 – Backup & Restore MySQL Kali ini, kita akan gabungkan keduanya bagi memudahkan proses automasi backup ini. Merujuk kepada … Continue reading "Backup MySQL dengan Mudah"

FUJIFILM X70 – KAMERA KOMPAK BERKUASA TINGGI TERBARU DARI FUJIFILM

Januari 28, 2017 0

Fujifilm X70 adalah satu lagi variasi model kamera kompak berkuasa tinggi dibawah siri X syarikat pengeluar kamera terkemuka, Fujifilm. Kamera 16.3 megapixel ini mempunyai lensa 18.5mm F2.8 yang tidak boleh ditukar dan dilengkapi dengan sensor X-TRANS CMOS II dan enjin pemproses imej EXR Processor II. Fujifilm X70 menawarkan sokongan rakaman pada pelbagai kadar sensitiviti ISO...

KAMERA AKSI GARMIN VIRB ULTRA 30

Januari 28, 2017 0

Garmin VIRB Ultra 30 adalah satu lagi produk kamera aksi terkini dibawa keluarga Garmin VIRB keluaran Garmin. Kamera aksi ini mempunyai sensor kamera 12 megapixel dengan sokongan rakaman video resolusi tinggi 4K pada 30 bingkai sesaat dan rakaman video gerak perlahan pada resolusi HD 720p dengan kadar bingkai sehingga 240 bingkai sesaat. Garmin VIRB Ultra...