UK – Faris Yusof dari University of Southampton mencatat kejayaan yang membanggakan apabila dinobat sebagai pemenang IMechE Railway Challenge 2016.

faris 3

Beliau bersama pasukan enam orang pelajar sarjana muda universiti berkenaan mendapat tempat ketiga dalam pertandingan yang turut melibatkan peserta berlatarbelakangkan industri dan universiti seluruh UK.

Kumpulan mereka juga merupakan satu-satunya pasukan yang hanya memiliki pelajar-pelajar sarjana muda di samping mendapat markah terbaik di dalam traction challenge.

Lokomotif kendalian bersama Faris Yusof tersebut mempunyai beberapa aspek yang unik seperti kawalan Wi-Fi jarak jauh, sistem pemulihan dan penyimpanan tenaga brek, kendalian hybrid dan superkapasitor.

Menyentuh tentang kejayaan yang diperoleh, beliau berhasrat mahu mengembangkan lagi potensi industri kereta api di Malaysia.

“Saya sememangnya percaya bahawa pengangkutan awam memainkan peranan yang besar dalam memajukan lagi rakyat Malaysia kerana ia mencipta peluang untuk rakyat” kata Faris ketika ditemu ramah.

 

sumber :-

Anak Melayu Menang Pertandingan Railway Engineering Seluruh UK

By hasnan

Diploma dalam Sains Komputer (IT) dari UTM Ijazah Sarjana Muda Sains Komputer (IT) dari UKM

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.