Seringkali istilah Kuantum disalah ertikan oleh orang ramai termasuk penjual barangan sains palsu. Orang yang sibuk jaja dan jual sains palsu yang disulami istilah kuantum sebenarnya tidak faham langsung pun apa maksud kuantum itu sendiri.

Baiklah, admin nak rungkai istilah mekanik kuantum dan bagaimana mengenali barang sains palsu yang disulami istilah kuantum.

DEFINISI DAN PERKARA ASAS TENTANG KUANTUM MEKANIK

Mekanik kuantum adalah deskripsi matematik yang membincangkan teori dan keputusan eksperimen fizik yang merungkai perihal bahan di peringkat atom dan sub-atom seperi interaksi dan pergerakan. Makna kata yang lain, mekanik kuantum adalah matematik yang menjelaskan teori dunia yang sangat kecil. Fizik klasik pula adalah untuk menerangkan fizik harian.

Admin ulangi semula, deskripsi matematik ya. Deskripsi matematik.

Mekanik kuantum diperlukan untuk memahami fenomena yang tidak boleh dijelaskan melalui teori fizik klasik yang digunakan dalam kehidupan seharian.

Sebagai contoh, di dalam fizik harian atau klasik. Tiada objek berjisim yang boleh menembus dinding yang lebih kurang tenaganya. Atau bahasa mudahnya, kita tidak boleh menembusi dinding konkrit atau kayu.

Tetapi dalam fizik kuantum, elektron boleh menembusi dinding. Malah, elektron boleh berada di dua tempat dalam satu masa.

Jadi, kita perlu tekankan disini. Fizik klasik dan Fizik kuantum adalah dunia yang berbeza daripada segi saiz.

Namun, admin nak tekankan disini. Sekiranya kita mempelajari kuantum mekanik secara formal. Kita akan mendapati bahawa kuantum mekanik lebih kepada struktur matematik yang menjelaskan fenomena tersebut.

Sekiranya penjual barangan bersulamkan fizik kuantum, mereka sepatutnya boleh merungkai matematik di sebalik fenomena kuantum yang diperkatakan. Sebagai contoh, mereka perlu mengetahui Del Operator, Psi, wavefunction, h-bar, Hamilton Operator, imaginary unit, dan berbagai lagi.

Cuba minta mereka explain dulu benda ni, baru kau boleh suruh dia explain barang tu.

Antara contoh barangan sains palsu yang dikaitkan dengan fenomena kuantum ini adalah seperti berikut.

1. Air menyimpan memori gelombang kesihatan: Mereka mengagungkan rumus E=mc^2=hf. Sedangkan m, mass dalam rumus E=mc^2 adalah untuk rest mass. hf pula adalah untuk gelombang yang sentiasa bergerak. Jadi amat kontradik utuk menyamakannya.

* – E adalah energy, h adalah plank constant, dan f adalah frequency, c adalah kelajuan cahaya.
* – ^2 disini bermaksud kuasa dua.

Malah, rumus asal untuk E=mc^2 adalah E^2 = (pc)^2 + (mc^2)^2 . Sekiranya jasad yang tidak berjisim, maka yang bahagian mc^2 menjadi 0 dan teruskan kepada E=pc.

* – p adalah momentum,

2. Gelang kuantum yang menyihatkan: Setakat ini, sebagai ahli sains fizik, tiada lagi aplikasi kuantum yang melibatkan gelang tersebut dan menyihatkan badan. Malah, gelang tersebut dikatakan mempunyai gelombang magnetik yang tinggi supaya menyusun darah.

Kajian menunjukkan walaupun magnetik sekuat 1T, masih tidak mampu mempengaruhi aliran darah [1].

Jadi, kenyataan yang didakwa adalah tidak benar.

3. Memformat DNA:

Tiada lagi teknologi yang mampu memformat DNA. Sekiranya anda format DNA anda, anda bukan lagi manusia.

4. Quantum Vision yang mampu membaik pulih mata: Caranya, cuma pakai cermin mata yang belubang-lubang, maka penglihatan akan lebih jelas.

Ini tidak benar. Kerana kesan cermin mata tersebut adalah sementara dan tidak akan kekal setelah membuka cermin mata tersebut. Cermin mata tersebut cuma “memfokuskan” cahaya tertentu yang diterima untuk kelihatan lebih jitu/terang.

Malah, istilah kuantum yang dikaitkan pun tidak benar. Setakat ini, memang ada cabang dalam quantum biology yang berkait rapat dengan visual phototransduction. Tetapi ianya lebih kepada pengkajian bagaimana chromophore absorb photon dan melalui proses photoisomerization. Quantum-biology disini menjelaskan, terdapat kemungkinan terdapat quantum effects dalam membentuk gound state and excited state potentials. Dan tiada kena mengena dengan menyihatkan mata.

5. Alat jimat elektrik.:

Ini pun sudah banyak kali dirungkai oleh page pseudoscience watch, Say no to MLM, dan individu tertentu.

“You’ve gotta be shittin me…!!”Komen Mat Ozzie (David L. Jones, seorang Jurutera Elektronik) ni bila diberikan alat…

Posted by Pseudoscience Watch on 22hb Jun 2016

Setakat sini admin saja admin tulis. Lain kali admin -M- akan buat siri memahami kuantum mekanik untuk orang awam. Admin -M- akan cuba laraskan bahasa yang mudah difahami dan tidak mencampurkan rumus. Maaf admin tidak menjelaskan beberapa term di atas secara khusus. Kalau tak faham term tu, usaha sikit untuk google dan baca deskripsinya.

Kalau admin ada free time. Admin balas.

-M-

Rujukan:
[1] Polk, Charles; Elliot Postow (1996). Handbook of Biological Effects of Electromagnetic Fields. CRC Press. p.161.

sumber : rootofscience.com

By hasnan

Diploma dalam Sains Komputer (IT) dari UTM Ijazah Sarjana Muda Sains Komputer (IT) dari UKM

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.