Asus ROG mengeluarkan satu video teaser, bertajuk “Something Has Awakened” yang mengenai komputer riba yang pertama menggunakan CPU AMD Zen. Selain daripada logo oren bulat Ryzen dan logo ROG, video tidak memberikan sebarang informasi mengenai spesifiaksi bagi komputer riba tersebut.

Produk dari ROG memang terkenal dengan prestasi yang tinggi untuk gaming, jadi kami menjangkakan ini menjadi sebuah komputer riba permainan yang berprestasi tinggi juga. Apa yang kami ingin mengetahui adalah butiran mengenai pemproses yang berada di dalam gaming laptop tersebut. AMD ada mengatakan Ryzen “Raven Ridge” APU akan dilancarkan khusus untuk komputer riba pada suku ketiga tahun ini.

Raven Ridge, ialah AMD APU (Accelerated Processing Unit) yang menggabungkan CPU dan GPU ke dalam satu cip (sama seperti bagaimana CPU Intel grafik HD Intel). Sama seperti pemproses desktop Ryzen, komponen CPU untuk komputer riba ini akan menggunakan cip empat teras, 8-thread berdasarkan seni bina yang sama “Zen”. AMD menjangka untuk mengeluarkan Ryzen APU untuk pelbagai reka bentuk komputer riba, dari ultraportables sehingga ke gaming laptop pada separuh kedua 2017.

Anggaran dalaman dari AMD menunjukkan produk terbaru untuk pengguna ini akan menampilkan prestasi CPU sehingga 50% lebih daripada produk generasi sebelum ini dan mempunyai lebih 40%  kuasa grafik juga. Yang paling penting bagi segmen komputer riba, AMD juga meanggarkan pengurangan 50% dalam penggunaan kuasa.

Ryzen Pro SKU untuk pengguna komersial akan menampilkan sehingga 31% lebih prestasi Passmark dan 17% lebih prestasi dalam beban kerja Blender. AMD juga menjangka beban kerja pemprosesan video juga akan menjadi lebih efisen, dengan tambahan 33% prestasi didalam kelajuan export video pada Adobe Premiere Pro.

The Ryzen CPU adalah serangan terkini AMD dalam perang lama berperang terhadap Intel, dan, berdasarkan tanda aras, yang paling dekat yang pernah mendapat prestasi Intel pada kos yang lebih rendah.

Tetapi, sudah tentu, Intel tidak akan berdiam diri. Computex 2017 hanya beberapa minggu lagi, dan kita akan terkejut jika syarikat itu tidak mempunyai tindak balas bagi AMD

sumber : http://techoais.com/

By neto

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.