TechSemut Malaysia

Posts From hasnan

 Breaking News

Dua syarikat telekomunikasi jumpa Kerajaan bincang pakej internet?

Dua syarikat berkaitan telekomunikasi dikhabarkan telahpun berjumpa dengan Kementerian Komunikasi dan Multimedia untuk membincangkan tentang pelan internet baru kepada rakyat negara ini. Sumber memaklumkan, antara intipati perjumpaan belum rasmi tersebut membincangkan tentang kelajuan dan pakej harga lebih murah daripada pakej sedia. Bercakap tentang pelan tanpa had, perkara tersebut juga menjadi topik utama antara syarikat telekomunikasi namun masih belum boleh ditawarkan sebelum perbincangan lengkap dengan kementerian. Sebelum ini, Menteri Komunikasi dan Multimedia yang baru dilantik, Gobind Singh Deo sekali lagi menegaskan akan memberi fokus dalam menggandakan kelajuan internet dalam tempoh terdekat. Bercakap ketika sesi temuramah dengan RTM1, Gobind turut menambah kelajuan internet akan digandakan namun harganya akan berkurang sehingga 50%. Ia adalah salah satu perancangan pelan 100 hari di kementeriannya. Kementerian Komunikasi dan Multimedi menerima aduan berkenaan kualiti jalur lebar di Malaysia yang jauh berbeza berbanding negara maju. “Kita kaji pelbagai aspek mengenai Internet termasuk masalah dihadapi syarikat telekomunikasi dan kita akan mencari jalan penyelesaian terhadap masalah berkenaan bagi meningkatkan kualiti perkhidmatan jalur lebar di negara ini. Gobind Singh Deo yang juga menteri Singh pertama di Malaysia dilantik Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad minggu lepas. Beliau yang mengangkat sumpah semalam merupakan Ahli Parlimen Puchong di bawah Pakatan Harapan selepas menumpaskan calon Barisan Nasional (Ang Chin Tat) dan Pas (Mohd Rosharizan Mohd Rozlan) dengan majoriti 37,380.

The post Dua syarikat telekomunikasi jumpa Kerajaan bincang pakej internet? appeared first on TheSkop.

sumber asal : http://theskop.com

0 comment Read Full Article

Apa yang Oppo cuba lakukan?

Oppo bakal melancarkan model Find namun masih dirahsiakan nama penuh model tersebut. Dalam teaser yang dihantar ke media, Oppo hanya menandakannya sebagai ‘OPPO Find X’ yang akan dilancarkan di Paris, Perancis pada 19 Jun ini. Find X membawa maksud ‘tidak diketahui’, ‘mencabar’ dan ‘ekstrem’ seperti dinyatakan Oppo dalam kenyataan kepada media. Siri Find sering dikaitkan dengan inovasi dan rekaan artistik yang juga produk flagship untuk Oppo. Model Find mula-mula diperkenalkan pada Jun 2011 melalui Find X903 dengan rekaan papan kekunci slide keluar berasaskan Android.

The post Apa yang Oppo cuba lakukan? appeared first on TheSkop.

sumber asal : http://theskop.com

0 comment Read Full Article

Apa yang berlaku di Apple WWDC2018 ketika anda sedang tidur

Apple Worldwide Developers Conference atau WWDC 2018 bermula dengan ucaptama CEO Apple, Tim Cook yang memaklumkan lebih 20 juta pembangun aplikasi direkodkan hingga kini. WWDC 2018 adalah persidangan utama pembangun di mana tujuan utamanya lebih kepada pengumuman berkaitan perisian berbanding perkakasan. Tim berkata, bulan depan App Store bakal menjangkau 10 tahun usianya. Rekod dicatatkan hingga kini, 500 juta lawatan ke App Store setiap minggu dengan lebih USD100 bilion dibayar kepada pembangun setakat ini. Swift adalah platform terbaik untuk pengekodan bagi pembangunan aplikasi. Ia adalah cara terbaik untuk berfikir secara kreatif dan mudah digunakan Apple merubah dunia dan pelanggan. Jom lihat isi penting pengumuman Apple WWDC2018 yang disaksikan sendiri TheSkop.com. – iOS 12 adalah prestasi dua kali ganda yang dipertingkatkan. – Aplikasi secara natif untuk iOS, Measure bertindak secara AR. Ukuran objek dari hujung ke hujung dengan merakam gambar saja. – Photo dalam iOS yang pantas dengan indeks lebih 4 juta acara seperti konsert, percutian dan sebagainya. – Ada tab baru dinamakan For You. – Cara kongsi foto baru dengan Sharing Suggestions. Foto akan dicadangkan ke rakan anda yg berada dalam foto (seperti percutian dan makan di restoran) dan dihantar ke iCloud. – Kita boleh cipta ShortCut sendiri. – Rekaan baru dalam News dan Stock. Begitu juga News dimasukkan dalam Stock. Dalam iPad, stock akan berada di kiri manakala Top Stories di kanan. – iBooks kini ditukar ke Apple Books termasuk Audio Books. – Sokong aplikasi pihak ketiga termasuk Waze dan Google Maps. – Do not disturb – tiada notifikasi terpapar di skrin yang mengganggu tidur. Apabila bangun pada waktu pagi akan terpapar Good Morning dulu sebelum notifikasi keluar. – Do not disturb boleh ditetapkan masanya. – Grouped Notifications- ditetapkan dalam secara berkumpulan – Penggunaan iPhone boleh memantau aktiviti iPhone dengan paparan seminggu melalui Activity Report – Animoji – Tongue Detection – Empat karektor baru – koala, harimau, dinasor dan hantu. – Memoji – cipta emoji wajah sendiri. Boleh letak dalam gambar selfie – FaceTime – Group Facetime (maksimum 32 orang). Boleh letak emoji dan memoji. – Permainan AR lebih menarik dengan visual yang lebih cantik dan kelihatan sebenar. – Apple Watch dengan watchOS 5 boleh jadi Walkie-talkie – Tidak perlu lagi Hey Siri untuk bertanya soalan ketika mengangkat jam. Terus saja pada soalan. – Boleh tengok kandungan web di WatchOS 5 – Podcasts kini boleh dimasukkan ke Apple Watch – AppleTV kini ada Dolby Atmos – MacOS Mojave – Dark mode pada Mojave dengan mod gelap pada bar menu, sidebar dan window anda. Antaramuka dengan latar belakang berwarna gelap-kelabu – Finder – ada Gallery View di samping grid dan sebagainya. – Screenshot – rakam screenshot video dengan pilihan selepas drag – Home, Voice Memos, News & Stock kini boleh diakses di MAC

The post Apa yang berlaku di Apple WWDC2018 ketika anda sedang tidur appeared first on TheSkop.

sumber asal : http://theskop.com

0 comment Read Full Article

[PREVIU] Honor 10, pengalaman jujur seorang Faiz

Oleh Faiz Zainal ‘Impression’ pertama masa Faiz pegang tentulah teruja dengan warna yang sangat menawan. Kilauan warna yang menaikkan kecantikannya. Unit yang Faiz uji berwarna Glacier Gray walaupun luarannya nampak seakan warna biru cair tapi Faiz cadangkan anda pilih warna ‘Phantom Blue’ atau ‘Phantom Green’. Benda pertama yang anda pasti tertanya-tanya pasti tentang kamera. Sepanjang menggunakan honor 10 ni, Faiz lebih tertarik dengan swafoto kamera dalam mode ‘potrait’. Fungsinya seakan iPhone X. Bayangkan, harga yang murah dengan fungsi yang power. Faiz sukakan mod ‘classic lighting’ dan ‘stage lighting’ selain turut tersedia tahap beauty yang mencantikkan muka tapi secara peribadi Faiz lebih suka untuk tidak mengaktifkan mod beauty. Untuk kamera belakang, Faiz kurang gemar dengan teknologi AI untuk beberapa objek seperti objek tumbuhan dan objek yang terdedah dengan pengcahayaan. Ini memandangkan gambar yang menggunakan AI menaikkan warna seterusnya menjadikan warnanya nampak tidak asli dan terlalu ‘over exposure’. Faiz lebih gemar off kan mod AI pada kamera belakang. Paling best, ‘face unlock’ 180darjah yang sangat memudahkan. Walaupun fon diletakkan jarak tepi sedikit dari depan muka, face unlock masih dapat membuka fon. Ia bukanlah yang face unlock terpantas tapi Faiz sangat berpuas hati. Dari segi reka bentuk badan, Faiz berpendapat anda ‘wajib’ pakai kasing kalau sayangkan fon kerana Honor 10 ni agak mudah tergelincir apabila memegangnya. Tambahan lagi, bahagian belakang yang berbentuk lengkung atau curve di bahagian sisi seperti yang ada pada Samsung Note 5 membuatkan Honor 10 terasa nipis sedikit berbanding Honor 9 sebelum ni.      

The post [PREVIU] Honor 10, pengalaman jujur seorang Faiz appeared first on TheSkop.

sumber asal : http://theskop.com

0 comment Read Full Article

Lapor kedai, restoran ingkar 0% GST guna aplikasi ini

Selepas Cukai Barang dan Perkhidmatan (GST) dimansuhkan, ada pihak yang cuba mengambil kesempatan dengan mengatakan masalah sistem menjadi punca harga barang tersalah kira. Sekiranya berlaku, masih ada cara untuk melaporkannya terus dari fon anda dengan aplikasi Ez-ADU yang dibangunkan Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan (KPDNKK) dan masih beroperasi. Aplikasi itu dilengkapi 10 ciri utama dan didatangkan dengan dwibahasa iaitu bahasa Melayu dan Inggeris. Ia turut disambungkan terus kepada media rasmi dan sistem e-aduan KPDNKK serta mesra pengguna kerana mereka dibantu panduan pengguna dipaparkan secara visual. Pengguna hanya perlu mendaftar sekali sahaja dan data diperlukan ialah nama, e-mel, nombor telefon, kata laluan, pengesahan kata laluan dan nombor kad pengenalan. Pengguna boleh menyemak status dan sejarah aduan dikemukakan. Berhubung aduan bergambar, pengguna boleh mengambil gambar dan memuat naik imej berkenaan sebagai bukti kesalahan selain turut disediakan perkhidmatan ‘geotag’ bagi mengenal pasti lokasi kesalahan yang diadu.  

The post Lapor kedai, restoran ingkar 0% GST guna aplikasi ini appeared first on TheSkop.

sumber asal : http://theskop.com

0 comment Read Full Article

Huawei hilang akal raya ini tawar hadiah sampai RM6 juta

Karnival 2 hari bermula 9 hingga 10 June ini menjadikan Huawei menggila dengan hadiah keseluruhan bernilai RM6 juta ditawarkan kepada pengguna. Antara hadiah ditawarkan termasuk 20 unit kereta Perodua Axia, 60 unit fon PORSCHE DESIGN HUAWEI Mate 10 dan banyak lagi. Ia sesuai dengan promosi Hari Raya ‘Gaya Raya Bersama HUAWEI’ ketika anda membeli produk Huawei. Tambahan pula, tiada lagi cukai GST yang menjadikan harga lebih murah ditawarkan. Apa yang anda perlu lakukan adalah mengunjungi 20 hotspot & 4 platform e-dagang:   Hotspot Lokasi penebusan   Hotspot Lokasi penebusan Mid Valley Megamall, Kuala Lumpur HUAWEI Experience Store, Lot S-005, 2ndFloor   Taiping Sentral Mall, Perak Tingkat bawah Plaza Low Yat Kuala Lumpur Tingkat bawah   Central Square, Perak Tingkat bawah Digital Mall Seksyen 14, Selangor Tingkat bawah   City Plaza & UTC, Kedah Lot CPGF-CC03, Sungai Besar, Selangor No.47,Jalan SBBC 7, Sungai Besar Business Centre   Prangin Mall, Pulau Pinang M Concept Store, Lot 33-G-52, Ground Floor Sunway Pyramid, Selangor Asian Avenue Entrance   Sunway Carnival Mall, Pulau Pinang UG Floor The Mines, Selangor West Court   Bukit Indah, Johor HUAWEI Experience Store Lot S10 KB Mall, Kelantan IT Section   Kluang Parade, Johor Tingkat bawah Kuantan Parade, Pahang Tingkat bawah   Melaka AEON Bandaraya, Malacca CG Computer Sdn Bhd, Lot S53 Mydin/ Giant Terengganu Tingkat bawah   VMall.my Kompleks Karamunsing, Sabah Tingkat bawah   Lazada.com.my Wisma Saberkas, Sarawak Tingkat bawah   11Street.com.my Ipoh Parade, Perak Tingkat bawah   Shopee.com.my   Tawaran hadiah percuma membeli fon pula:   Model Harga Hadiah Percuma HUAWEI P20 (HUAWEI VIP Card) RM2,452.00 HUAWEI Body Fat Scale (bernilai RM186) HUAWEI P20 Pro (HUAWEI VIP Card) RM3,112.00 HUAWEI Mate 10 RM2,169.00 HUAWEI Body Fat Scale (bernilai RM186) HUAWEI Mate 10 Pro RM2,924.00 HUAWEI nova 3e RM1,320.00 HUAWEI Wooden Bluetooth Speaker (bernilai RM120) HUAWEI nova 2i RM942.00 HUAWEI nova 2 lite RM659.00  

The post Huawei hilang akal raya ini tawar hadiah sampai RM6 juta appeared first on TheSkop.

sumber asal : http://theskop.com

0 comment Read Full Article

[PREVIU] OnePlus 6, apa yang hebat sangat dengan RAM 8GB?

Oleh Faiz Zainal Menggunakan OnePlus 6, previu awal Faiz yang boleh dikongsi setakat ini tentang prestasi dan kelajuan. Diakui, Faiz berpuas hati dengan OnePlus 6 namun perlu diingatkan, ia fon dengan RAM 8GB. Segala jenis game Faiz ‘download’ dan cuba main. Ternyata memuaskan jika dilihat daripada aspek harganya yang berbaloi atau affordable berbanding fon ‘flagship’ lain. Antara yang menarik perhatian Faiz, ‘gesture bar’. Sekurangnya, dapat juga merasa pengalaman mengguna iPhone X dengan harga yang murah. Ia bukan pasal iPhone saja tapi OnePlus 6 memudahkan Faiz yang tidak berapa ‘navigation bar’ secara peribadi kerana ia mengganggu pandangan di paparan skrin. OnePlus 6 — Pengalaman ‘hard use’ selama 2 hari: 1. Speaker masih kurang memuaskan (no stereo) 2. Kepuasan main game tahap maksimum 3. Panas yang agak melampau berbanding 5T 4. Bukanlah fon yang fokus pada kamera 5. Kepuasan tonton video kerana skrin yang besar 6. Kelajuan bertukar apps yang memuaskan 7. Ketahanan bateri yang memuaskan 8. Kelajuan Dash Charge yang memudahkan 9. Face unlock dan fingerprint yang laju. Korang mungkin perlu aktifkan ‘Face Unlock Assisitive Lighting’ kalau dalam situasi yang sangat gelap dan brightness yang rendah. Nota tambahan – pagi tadi sebelum mandi bateri yang sedang Faiz cas 2% namun selepas bersiap pakai baju seluar, Faiz terus tengok fon. ‘Amazing’nya dah sampai 80% dalam masa kurang dari 50 minit. Faiz akui ketahanan bateri dia tidaklah sebagus Razer Phone dan Huawei P20 Pro yang mempunyai kapasiti 4000mAh tapi cukup tahan main PUBG 1 game + tonton YouTube + Twitter + Facebook masa bateri tinggal separuh malam tadi dan sebelum tidur, masih berbaki 10%.

The post [PREVIU] OnePlus 6, apa yang hebat sangat dengan RAM 8GB? appeared first on TheSkop.

sumber asal : http://theskop.com

0 comment Read Full Article

Fon dengan RAM 8GB & ROM 512GB

Mobile game telah menjadi fenomena baru dalam dunia teknologi telefon pintar. Ini dapat dibuktikan dengan berjuta-juta pelayarnya pada mobile game. Kali ini ASUS pula memperkenalkan fon game mereka yang dinamakan ASUS ROG Phone. APA YANG BEST? 1. Skrin paparan AMOLED sebesar 6.0″ inci 2. SoC Snapdragon 845 2.96GHz 3. RAM 8GB 4. Storan Dalaman 128GB / 512GB 5. Ada 3D Vapor-chamber cooling system 6. Logo yang bercahaya di belakang 7. Stereo speaker yang padu 8. Bateri sebesar 4,000mAh 9. Tahan selama 7 jam main game + WiFi 10. Teknologi Squeeze macam HTC Edge Sense 11. X mode untuk mengawal AeroActive Cooler 12. Boleh main game dengan dwi-skrin (aksesori) 13. Rekaan yang tampak elegen dan lain dari yang lain ASUS juga membuat pelbagai aksesori khas untuk ROG Phone.

The post Fon dengan RAM 8GB & ROM 512GB appeared first on TheSkop.

sumber asal : http://theskop.com

0 comment Read Full Article

Cantiknya Honor 10 bukan pada AI saja

Kecantikan dalam AI. Kenyataan tersebut nampak biasa namun sekiranya anda sedang memegang Honor 10 boleh membayangkan makna sebenar kecantikan. Ringkasnya, Honor 10 sebuah telefon pintar dengan kamera Ai 24 megapiksel, rekaan Aurora pada bahagian belakang, 5.84 inci Honor FullView dan pengimbas cap jari ultrasonic di bawah gelas. Honor 10 mengembalikan kenangan penciptaan gelas pada abad ke-7 apabila gelas yang dicipta di Syna (Murano) iaitu sebuah pulau yang berhampiran Venice, Itali menjadi pusat produksi gelas artistik terkemuka dunia. Pereka-pereka Honor berjaya menggabungkan nilai kasih sayang dan semangat dalam rekaan fon hasil inspirasi pada lapisan demi lapisan yang dipasang pada Honor 10. Lebih 15 lapisan proses menjadikan body Honor 10 menyerlah dan hasilnya sangat minimalis dengan teknik industri dan proses kejuruteraan yang komplikated seterusnya menghasilkan rekaan yang kemas dan terperinci. Honor 10 mempunyai dwi lapisan gelas coating belakang dengan gasket nano scale. Rekaannya dibuat di Paris Aesthetics Center yang menggabungkan warna Phantom Blue dan Phantom Green menghasilkan warna yang cantik pada rekaan Honor 10. Apabila bercakap dengan pengimbas cap jari ultrasonik pula, ia membawa maksud ia mampu mengimbas jari dengan pantas meskipun jari anda mungkin basah atau kotor apabila permukaan sensor ini datang daripada gel silikon yang mengesan dengan pantas jari anda. Dua kamera Ai di belakang menukar seorang yang amatur kepada jurugambar profesional. Kamera utama dengan AI dibantu prosesor Kirin 970 di mana ia mampu mengesan 500+ senario melalui 22 kategori dalam masa sebenar. Antara yang pantas dikesan termasuklah langit, tanaman, manusia dan air terjun kemudian mengesan pula lokasi gambar dirakam. AI pada kamera juga pula mengesan pelbagai objek dalam satu imej gambar. Ia mengubah tetapan kamera anda secara automatik untuk membantu meningkatkan skil seperti gambar landskap. Paparan warna akan disesuaikan dengan visual yang vivid seolah ia dirakam mata anda. Merakam gambar makanan pun sama apatah lagi ia antara aktiviti utama dilakukan dengan fon anda. Ciri potrait lighting juga ciri baru yang menarik untuk menghasilkan potret bokeh. Dengan AI, sebaik ia merakam gambar anda, ia akan mengesan wajah dan secara automatik juga mengesan posisi dan skala antara individu dan latar belakang kemudian menetapkan gambar pada bokeh yang sesuai. Dalam potrait lighting juga terdapat pencahayaan yang benar-benar sesuai untuk gambar-gambar yang kreatif. Misalnya, soft lighting, split lighting, butterfly lighting, stage lighting dan classic lighting. Kamera depan pun tidak kurang hebatnya apabila kamera 24 megapiksel tersebut mempunyai keupayana mengesan wajah 3D, optimumkan perincian pada wajah, mengesan lebih banyak poin dalam wajah untuk ketepatan muka manusia. Kemudian, ada pula groufie yang merakam gambar beramai-ramai kemudian latar belakang dikaburkan secara automatik. Ya! Ia dilakukan dengan Honor 10. Gambar-gambar yang dirakam akan disusun kemas dalam fail melalui Smart Gallery memudahkan anda melihat kembali dan mengaitkannya dengan memori yang anda ingat. Honor 10 mempunyai bateri 3400mAh dengan Honor Super Charge 5V/4.5A mampu mengecas 50% dalam masa 25 minit saja. EMUI 8.1 pintar pula menghasilkan Easy Talk yang membuang bunyi bising ketika anda sedang berbual di telefon. EMUI 8.1 juga membenarkan pembuka telefon dengan 180 darjah mengesan wajah untuk membukanya. Lagi menarik? Harganya kini hanya RM1,599. Bayangkan dengan pelbagai ciri menarik, harganya masih berbaloi-baloi untuk dimiliki. Mahu beli? Klik https://shopee.com.my/honormy.officialstore?utm_source=skop&utm_medium=adv https://www.hihonor.com/my/index.html?utm_source=skop&utm_medium=adv

The post Cantiknya Honor 10 bukan pada AI saja appeared first on TheSkop.

sumber asal : http://theskop.com

0 comment Read Full Article
Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com