Oleh : Siti Noor Syuhada Binti Mohd @ Muhammad Amin, Dr. Siti Maisarah Binti Aziz & Dr. Azma Binti Abdul Malek
Pusat Asasi Sains dan Perubatan UniSZA, Universiti Sultan Zainal Abidin

Pencemaran bahan buangan yang berlaku kini mengundang pelbagai krisis dalam kehidupan harian manusia. Tanpa disedari, kita merupakan penyumbang kepada pencemaran air, udara, tanah dan sisa buangan. Aktiviti utama yang dilihat kepada sudut penyumbang adalah agrikultur. Aktiviti agrikultur menyumbang sebanyak 12.0% hasil GDP negara, di samping menyediakan peluang pekerjaan sebanyak 16.0% di Malaysia (1). Untuk mengekalkan kualiti perladangan, kebiasaannya baja kimia digunakan. Tanpa penggunaan baja, pengeluaran hasil perladangan yang maksimum tidak dapat dicapai (2). Penggunaan baja kimia boleh membahayakan ekosistem di bumi secara amnya.

Di samping itu, peningkatan penduduk di Malaysia juga menjadi penyumbang kepada sisa buangan di dalam negara. Sisa buangan pepejal boleh diklasifikasikan kepada tiga jenis, iaitu; sisa buangan isi rumah, sisa buangan industri dan sisa buangan bioperubatan (3). Merujuk buku “Pengurusan Sisa Pepejal: Isu Kritikal bagi Negara-negara Membangun”, pengurusan sisa pepejal dianggap sebagai salah satu masalah persekitaran paling kritikal dan serius yang dihadapi oleh pemerintah di negara-negara membangun dan kawasan membangun negara dengan ekonomi campuran (4).

Artikel Berkaitan – Potensi Cendawan Susu Harimau Sebagai Krim Jerawat yang Berkesan

Artikel Berkaitan – ELECTRICO : Aplikasi Gaya Pengajaran Dan Pembelajaran Aktif dalam Pendidikan Abad Ke-21

Oleh itu, untuk mengatasi kedua-dua masalah yang dihadapi baik dari segi pencemaran mahupun pengeluaran sisa pepejal yang tinggi, baja organik adalah penyelesaian terbaik. Baja organik adalah baja yang dihasilkan daripada bahan tanaman dan bahan kumuh haiwan yang mengandungi kadar nitrogen (N), fosforus (P), kalium (K) dan beberapa sisa mikronutrien rendah berbanding dengan baja kimia sintetik yang lain (3).

Dengan ini, sekumpulan pelajar dari Pusat Asasi Sains dan Perubatan UniSZA telah menjalankan inovasi dengan menghasilkan baja organik yang dihasilkan daripada bahan buangan seperti kulit pisang, cengkerang telur ayam, serbuk teh dan minyak masak terpakai. Tujuan projek ini adalah untuk menghasilkan baja semula jadi dengan menggunakan bahan semula jadi yang dapat mengurangkan sisa dan pencemaran. Penggunaan produk organik ini dapat mengurangkan pengeluaran sisa pepejal. Lebih-lebih lagi, ia mengandungi banyak mineral semula jadi berbanding baja kimia. Ia dapat meningkatkan kandungan karbon organik tanah berbanding baja kimia.

Pisang merupakan tumbuhan monokotiledon dalam famili, Musacea yang berasal dari Asia Tenggara. Pisang atau nama saintifiknya dikenali sebagai Musa paradisiaca mempunyai banyak khasiat. Indonesia merupakan pengeluar pisang terbesar di Asia, kerena 50.0 % pengeluaran pisang Asia dihasilkan oleh Indonesia. Umumnya masyarakat hanya memakan buahnya dan membuang kulitnya begitu sahaja. Kulit pisang belum dimanfaatkan secara optimal dan hanya dibuang sebagai bahan buangan organik yang tidak berguna padahal kulit pisang mengandungi nilai gizi yang tidak kalah jika dibandingkan dengan isinya.

Kulit pisang
Cengkerang telur ayam
Minyak masak terpakai
Banpeel fertiliser

Berdasarkan kajian di makmal, kulit pisang mengandungi bahan seperti serat yang cukup tinggi, iaitu: Vitamin C, Vitamin B, Kalsium, protein dan karbohidrat. Kajian ini turut disokong oleh sekumpulan penyelidik di sebuah Univerisiti di Indonesia, Universitas Mulawarman yang diketuai oleh Dr. Sonja. Kalium yang terkandung di dalam kulit pisang mampu menguatkan batang tanaman dan juga boleh melawan penyakit. Bahkan dengan menggunakan kulit pisang, bunga dan buah-buahan akan lebih subur dan enak.

Potasium yang terkandung dalam kulit pisang boleh membuat tanaman tahan terhadap kekeringan. Selain itu, kulit pisang dapat meningkatkan kandungan protein pada tanaman. Potassium juga dapat membantu tanaman untuk berbunga dan menghasilkan buah lebih lebat dan berkualiti. Kulit pisang juga dikatakan selain mengandungi dekstrin, ianya kaya dengan antioksidan yang cukup tinggi dan mempunyai serotonin yang bermanfaat bagi kesihatan manusia.

Di samping itu, penyelidikan menggunakan kulit pisang dan bahan semula jadi yang lain masih giat dijalankan bagi penghasilan baja organik. Ini bagi menyokong dan menggiatkan usaha dalam menggunakan bahan semulajadi di negara kita. Kulit pisang berpotensi untuk digunakan sebagai medium semula jadi baja organik dan dikomersilkan dipersada dunia. Ia sebagai salah satu alternatif mengelakkan pencemaran-pencemaran di dunia, terutamanya pencemaran yang disebabkan oleh bahan dan baja kimia. Ini bagi mengorak langkah ke arah kesihatan unggul sejagat.  Namun,  kajian  penggunaan  kulit pisang ini  masih  berada  ditahap  penyelidikan  R&D sebelum dikomersilkan sepenuhnya.

Rujukan

[1]       Nation Encyclopedia. (n.d.). Divisions. December 2020.

[2]       Elizabeth M. Thomas-Hope (1998). Solid Waste Management: Critical Issues for       Developing Countries. Canoe Press, University of The West Indies.

[3]       Types of Solid Waste (n.d.). Divisions. December 10, 2020.

[4]       Marcelo Larramendy, Sonia Soloneski. (2016). Organic Fertilizers: From Basic Concepts         to Applied Outcomes. BoD – Books on Demand.

[5]       Wa Ode Ermawati, Sri Wahyuni & Sri Rejeki. (2016). Kajian Pemanfaatan Limbah Kulit        Pisang Raja (Musa paradisiaca var Raja) Dalam Pembuatan Es Krim. J. Sains dan             Teknologi Pangan, 1 (1): 67-72. ISSN:2527-6271

[6]       Sonja, V.T. Lumowa & Syahril Bardin. (2018). Uji Fitokimia Kulit Pisang Kepok (Musa Paradisiacal.): Bahan Alam Sebagai Pestisida Nabati Berpotensi Menekan Serangan     Serangga Hama Tanaman Umur Pendek. Jurnal Sains dan Kesehatan, 1 (9): 2303-2307

Kredit Foto : stonefamilyfarm

sumber asal : www.majalahsains.com

By neto

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.