TechSemut Malaysia

Bas rekaan masa depan oleh Mercedes-Benz

Bas rekaan masa depan oleh Mercedes-Benz

Bas rekaan masa depan oleh Mercedes-Benz
Oktober 16
01:39 2016

Pihak Mercedes Benz telah mengeluarkan prototype bas rekabentuk masa depan yang mempunyai fungsi pemanduan sendiri (semi-auto) . Dengan mengabungkat teknologi camera , rada serta data maklumat perbandaran mereka menamakan sistem ini sebagai CityPilot. Selain mengunakan camera pengesan dan rada ia juga mengabungkian sistem GPS untuk penglokasian bas . Sistem yang telah di demostarasi pada radius laluan 20 KM yang mana telah melalui pelbagai bentuk jalan , trowong  dan jalan berkelajuan tinggi.

Sistem yang di reka ini boleh di nyah aktifkan bagi pemanduan manual . Di lihat sistem ini dapat mengurangkan beban kerja pemandu bas di mana apabila mod auto di aktifkan , Pemandu boleh berehat dalam pejalanan lebih selamat dengan bantuan sistem.

Rada bas ini di bahagikan kepada 3 jenis iaitu paling jauh memantau sejahu 200 meter , dan dua lagi dalam jarak 60 meter dan 10 meter bagi pengesanan jarak serdahana dan dekat.

Ruang dalamnya pula di reka supaya lebih selesa dan umpama sebuat susunan dalam LRT yang mempunyai ruang pejalanan lebih luas .Projek ujian telah di laksanakan di Netherlands melalui sistem BRT (Bus Rapid Transit) yang telah menghubungkan lapangan terbang Amsterdam ke pusat bandar Haarlem

 

https://www.daimler.com/documents/innovation/other/mercedes-benz-future-bus-city-pilot-en.pdf

Label
Share

About Author

hasnan

hasnan

Diploma dalam Sains Komputer (IT) dari UTM Ijazah Sarjana Muda Sains Komputer (IT) dari UKM

Related Articles

0 Comments

No Comments Yet!

There are no comments at the moment, do you want to add one?

Write a comment

Write a Comment

<

*

Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com