Oleh : Ms Dr Afizah Salleh
Pakar Perunding Pembedahan Am, Hospital Pakar An-Nur

Puan N (bukan nama sebenar) datang ke hospital kerana mengalami sakit di bahagian kanan perutnya secara tiba-tiba. Sakitnya diiringi dengan muntah dan cirit birit. Apabila pemeriksaan klinikal dijalankan terdapat kesan kesakitan di bahagian kanan bawah yang semakin bertambah apabila tangan pemeriksa dilepaskan. Diagnosis ‘ acute appendicitis ‘ dibuat dan pesakit dinasihatkan untuk masuk ke dalam wad untuk pembedahan. Namun imej Computed Tomography telah dilakukan sebelum pembedahan dan didapati bahawa kesemua organ pesakit yang berada di sebelah kanan seperti appendix, cecum dan hati telah beralih ke sebelah kiri dan sebaliknya.

Keadaan ini dinamakan situs inversus. Situs inversus adalah satu keadaan kongenital yang mana kedudukan organ di bahagian abdomen dan thorak ( dada ) menjadi imbasan kepada kedudukan anatomi asal. Situs inversus berlaku kira-kira 0.1% daripada kelahiran. Keadaan ini boleh berlaku bersendirian atau pun menjadi salah satu ketidaknormalan dalam sindrom yang berlaku. Masalah jantung kongenital boleh berlaku dalam 5-10% kes situs inversus.

Bengkak Tiroid : Perlukah Di Buang?

Artikel Berkaitan – Uluran Atau Angin Pasang Pada Kanak-Kanak

Artikel Berkaitan – Batu Hempedu : Komplikasi & Rawatan

Situs inversus adalah berkaitan dengan masalah genetik dan boleh diwarisi sama ada secara autosomal dominant , autosomal recessive atau X- linked. Bergantung kepada sama ada ibu dan bapa normal, pembawa genetik yang tidak normal ataupun mempunyai masalah tersebut, cara pewarisan kepada anak-anak yang dilahirkan sama ada 25%, 50% atau 100%. Autosomal dominant perlukan hanya 1 gen yang tidak normal untuk mewarisi penyakit manakala autosomal recessive perlukan 2 gen untuk mewarisi penyakit. Jika hanya 1 gen, anak yang dilahirkan akan menjadi pembawa. Bagi X-linked pula gen yang tidak normal terletak pada kromosom X, yang mana jika ibu adalah pembawa dan bapa normal, kesemua anak perempuan akan mendapat penyakit tersebut.

Kebanyakkan individu dengan situs inversus tiada apa-apa simptom dan hidup normal seperti orang lain. Namun jika situs inversus adalah berkaitan dengan masalah lain seperti primary ciliary dyskinesis dan Katagerner’s sindrom, individu akan ada masalah berkaitan dengan sindrom tersebut. Primary ciliary dyskinesis adalah satu keadaan yang mana cilia iaitu struktur seperti rambut halus yang terdapat di saluran pernafasan tidak dapat berfungsi menyebabkan seseorang tidak mampu mengeluarkan mucus dan cairan pada saluran pernafasan dan paru-paru menyebabkan mereka kerap terkena jangkitan kuman, batuk yang kronik dan hidung tersumbat. Untuk jangka masa panjang kanak-kanak ini akan mengalami masalah bronchiectasis ( kerosakan pada saluran pernafasan). Sebanyak 50% daripada pesakit primary ciliary dyskinesis mengalami situs inversus dan ini adalah Katagerner’s sindrom.

Dextrocardia pula adalah apabila jantung terletak di sebelah kanan berbanding anatomi asalnya di sebelah kiri. Apabila seseorang individu ada situs inversus dan dextrocardia, ini dinamakan situs inversus totalis. Prognosis individu yang mengalami situs inversus totalis adalah lebih baik berbanding dextrocardia sahaja. Dextrocardia sahaja biasanya berkaitan dengan masalah jantung kongenital menyebabkan individu yang mengalaminya adalah risiko masalah kesihatan.

Walaupun individu dengan situs inversus biasanya tiada gejala, namun pengetahuan megenainya amat penting terutama kepada doktor yang merawat. Pesakit dengan situs inversus yang mengalami radang appendix akan mengalami gejala kesakitan di bahagian kiri abdomen dan apabila ada kesakitan di sebelah kanan, maka acute appendicitis bukanlah diagnosis utama seperti yang selalu diberikan. Ini amat penting untuk merangka tindakan seterusnya termasuk torehan semasa pembedahan. Pemeriksaan CT scan atau pemeriksaan laparoskopi adalah penting dalam kes seperti untuk memastikan kedudukan organ. Pemeriksaan rentak jantung  ( electrocardiogram ) yang dilakukan sama ada kerana pesakit ada gejala sakit jantung atau pemeriksaan sebelum pembedahan juga akan memberikan keputusan yang berbeza.

Ini adalah satu bukti kekuasaan ALLAH. Menjadikan organ manusia yang sangat komplek malah boleh diterbalikkan pula tanpa ada tanda-tanda ketidaknormalan jika dilihat daripada luaran.

ALLAH Taala berfirman dalam surah Saad ayat 71-72 : ‘ Ingatlah peristiwa Ketika tuhanmu berfirman kepada malaikat;” Sesungguhnya Aku hendak menciptakan manusia- Adam daripada tanah. Kemudian apabila Aku sempurnakan kejadiannya, serta Aku tiupkan padanya roh dari (ciptaan)Ku, maka hendaklah kamu sujud kepadanya.”’

ALLAH berfirman lagi dalam surah Qaaf ayat 16: ‘ Dan sesungguhnya kami telah menciptakan manusia dan mengetahui apa yang dibisikkan oleh hatinya.’

Kredit Foto : Ms Dr Afizah Salleh

sumber asal : www.majalahsains.com

By neto

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.