Pemainan pokemon go ini kini menjadi isu hanggat bukan sahaja di malaysia malah di serta dunia. Pemainan game yang berdasarkan karaktar dan jalan cerita animasi pokemon ini  bukan sahaja menjadi kegilaan malah mendatangkan masalah dan ganguan keselamatan kepada pemain mahupun mereka di sekeliling mereka.

Berikut penulis ingin berkongsi tips selamat untuk bermain pemainan ini supaya jiwa dan keselamatan anda serta orang sekeliling anda akan selamat dari bencana kerana asyik bermain pemainan ini.

1. Gunakan vibration atau getaran

Semasa membuat carian , Jangan sesekali anda hanya tertumpu pada screen talifon pintar anda. Gunakan fungsi getaran untuk mecari . Anda hanya perlu memegang talofon anda seperti memegang bagi di tepi , jika binatang pokemon di jumpai , talifon anda akan bergegar menunjukan terdapat pokimon yang boleh di tangkap. Dengan kaedah ini anda boleh focus pada pejalanan anda dan tidak membahayakan diri dan orang sekeliling anda .

2. Disable Mod AR

Jika anda berada di tempat berbahaya , Anda hanya pelu klik pada pokemon matikan mod AR kemudian anda boleh pergi di mana-mana lokasi selamat dan membuat tangkapan pada skrin anda . Tanpa perlu anda mengejar dan pergerakan pokemon . Cara ini juga memudahkan tangkapan anda.

3. Duduk hanya satu  pokestops.

Anda tidak perlu mencari-cari semua pokestop . apa yang anda perlu buah tanya meununggu jarak masa yang di tetapkan sebelum ianya boleh diputarkan semula . Sabar dan santaikan diri anda di kawasan pokestop terbaik pilihan anda. Dalam selang 1 minit anda boleh membuat putaran semula untuk mendapatkan item-item dan pokeball anda. Kumpul seberapa banyak yang boleh pada satu pokestop sebelum pergi memburu supaya semasa memburu nanti pokeball anda mencukupi.

4.  Jangan mencari dengan memandu kenderaan.

Cara ini di lihat seperti bijak tetapi sebenarnya bodoh , Game ini tidak akan mengira stap perjalanan anda jika anda mengunakan kenderaan untuk pencarian . Malah cara ini juga amat merbahaya Jauhkan dengan cara ini selain merbahaya anda juga bakal di saman polis trafik.

6. Sabar dan bawa bertenang ia hanyalah sebuah permainan.

Pemainan ini tidak akan menyebabkan anda kaya dan berjaya , justeru itu bermainlah dengan santai dan bijak . Sekeras mana pencarian anda anda pasti tidak mampu menentang pemain yang sanggup mengeluarkan duit untuk membeli alatan-alatan yang di jual .  Jadi bertenang dan layan sahaja pemainan ini dengan santai dan menghiburkan sambil beriadah bersama keluarga dan kawan-kawan .

 

By hasnan

Diploma dalam Sains Komputer (IT) dari UTM Ijazah Sarjana Muda Sains Komputer (IT) dari UKM

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.