Oleh: SNJoker
Ini adalah gambar burung helang Cooper. Nama saintifiknya, accipiter cooperii.

Ia boleh ditemui di Vancouver. Ia merupakan spesis burung liar yang paling tercemar di dunia.

Spesis ini ditemui oleh satu kumpulan pengkaji Universiti McGill, Quebec ketika mereka sedang menjalankan kajian analisis sampel sel hati burung-burung yang tercedera atau mati dikawasan terbabit.

Ketika ujikaji sel hati burung helang Cooper ini dijalankan, mereka mendapati bahawa burung ini telah tercemar dengan satu bahan kalis api polybrominated diphenyl ethers (PBDEs) dalam kadar 196ppm (bahagian per juta).

PBDEs ini adalah satu bahan kimia yang digunakan atau dicampurkan ke dalam suatu bahan lain untuk meningkatkan kadar kalis api / melambatkan rebakan api pada bahan tersebut. Ia selalunya digunakan pada bahan-bahan elektronik, kenderaan dan perabot. Penggunaan PBDEs di Kanada kini telah dilarang kerana terdapat beberapa bukti gangguan hormon tumbesaran ibu-ibu mengandung dan bayi apabila terdedah dengan bahan kimia ini. Kebanyakan bahan PBDEs kini terkumpul di kawasan pembuangan sampah.

Kandungan PBDEs di dalam sel burung helang Cooper ini adalah 105 kali ganda lebih banyak berbanding kawanan burung yang berada di habitat yang sama. Ini adalah kerana mangsa kegemaran burung helang Cooper ini adalah burung starling (kumpulan burung kecil yang berwarna indigo keemasan). Burung starling yang tinggal di habitat berdekatan dengan kawasan pembuangan sampah terbabit juga mempunyai paras toksik PBDEs yang tinggi, yang mana secara tidak langsung memberi kesan pada burung helang Cooper.

“Kami agak terkejut dengan penemuan kadar toksik ini di kawasan yang telah kami kenal pasti sebagai bandar ‘hijau’,” menurut Professor Kyle Elliot, pengarang kajian Jabatan Sains Sumber Semulajadi Universiti McGill.

Artikel ini diterbitkan semula dari laman The Patriots dengan keizinan editor.

3total visits,3visits today

By neto

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.