Cap Jari: Mengapa Berbeza Pada Semua Orang?

Oleh : Farah Aziz
Artikel ini merupakan perkongsian dari portal HelloDoktor

Cap jari adalah bukti yang paling menarik dalam makmal forensik di seluruh dunia. Kenapa ianya unik? Sebelum memberitahu anda jawapannya, ketahui bagaimana ia terbentuk.

Bagaimanakah cap jari terbentuk?

Keistimewaan bentuk cap jari semasa pembangunan janin. Persekitaran rahim adalah menentukan cap jari anda. Ketika janin anda masih kecil di dalam rahim, jari-jari tangan dan jari kaki anda telah dibangunkan dalam tempoh 6 bulan pertama. Pada ketika ini, garisan samar pada jari dan jari kaki sudah ada. Selama 3 bulan terakhir sebelum dilahirkan, garis-garis ini semakin mendalam dan dengan itu, cap jari anda telah selesai.

Menghairankan, walaupun ahli sains boleh menentukan masa cap jari dicipta, mereka tidak mempunyai pemahaman yang jelas tentang proses itu.

Kebanyakan ahli sains bersetuju dengan teori bahawa lapisan tengah kulit (lapisan basal) digulung di antara lapisan dalaman (dermis) dan lapisan luar (epidermis). Adalah didedahkan bahawa lapisan basal tumbuh jauh lebih cepat daripada lapisan kulit yang lain.

Ketidakseimbangan dalam pertumbuhan ini menjadikan kulit mengikat, membentuk lipatan dalam epidermis dan dermis. Lipatan dari luar kelihatan sebagai corak rerabung/berombak pada jari.

Oleh sebab corak ini terbentuk semasa janin, ia tidak boleh berubah dan tidak boleh dimusnahkan dari luar. Tidak kira apa kecederaan kulit, struktur dalaman cap jari tidak akan berubah.

Jadi, bagaimana pula dengan corak/pola yang dilihat pada kulit jari kita? Rerabung ini boleh berubah jika anda kerap melakukan aktiviti yang sama, seperti menggigit kuku, bahagian kulit yang kerap mengelupas dan menjadi tidak dapat dikenali. Oleh sebab kelemahan kulit luar ini, banyak penjenayah membakar cap jari mereka untuk tidak meninggalkan apa-apa tanda semasa kerja mereka.

Walau bagaimanapun, dalam kebanyakan kes, oleh kerana akar cap jari berada di lapisan kulit yang lebih dalam, jika anda membiarkan jari anda untuk sembuh dari masa ke masa, rerabung akan tumbuh kembali dengan baik.

Mengapa cap jari unik?

Corak cap jari diputuskan oleh dua komponen: faktor genetik dan persekitaran. Faktor persekitaran yang menentukan cap jari adalah:

  • Tekanan darah
  • Tahap oksigen darah
  • Nutrisi yang diperoleh kanak-kanak daripada ibu
  • Tahap cecair hormon
  • Kedudukan janin
  • Kedudukan tangan
  • Tekanan cecair amniotik

Dengan begitu banyak pembolehubah yang menentukan corak cap jari anda, bagi dua orang mempunyai set cap jari sepadan sangat jarang berlaku. Itulah sebabnya cap jari akan sentiasa menjadi salah satu ciri yang paling unik mengenai seseorang.

Rujukan :

Why your fingerprints may not be unique. http://www.telegraph.co.uk/science/2016/03/14/why-your-fingerprints-may-not-be-unique/.

Why Do We Have Fingerprints And Why Are They Unique? https://www.scienceabc.com/innovation/why-are-fingerprints-unique-and-why-do-we-have-them.html.

Why do we have fingerprints? http://health.howstuffworks.com/human-body/parts/why-do-we-have-fingerprints.htm.

Foto Kredit : Sophosnews

11total visits,3visits today

sumber asal : www.majalahsains.com

Write a Comment

view all comments

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.