TechSemut Malaysia

Cara Mengembalikan Tetapan ‘Back Up While Charging Only’ Pada Google Photos

Cara Mengembalikan Tetapan ‘Back Up While Charging Only’ Pada Google Photos

Cara Mengembalikan Tetapan ‘Back Up While Charging Only’ Pada Google Photos
November 14
15:32 2017

Dalam banyak-banyak aplikasi Google, saya paling suka dengan Google Photos. Ia amat membantu dalam menjadi simpanan sandaran kepada semua gambar-gambar kenangan yang pernah saya ambil.

Cuma ada satu ciri yang Google telah buang dengan sengaja, iaitu hanya buat salinan sandaran ketika peranti sedang dicaj.

Pilihan ini sedikit sebanyak membantu untuk menjimatkan penggunaan bateri. Tetapi disebabkan kita menggunakan Android, kita masih lagi boleh cuba mendapatkan kembali tetapan tersebut sepertimana yang dipaparkan melalui gambar di bawah, cuma peranti anda perlu root terlebih dahulu.

Perkara pertama yang perlu dilakukan ialah anda harus mempunyai aplikasi pengurus fail yang menyokong fungsi root. Dalam tutorial ini saya menggunakan Solid Explorer.

Kemudian, buka direktori ini:

/data/data/com.google.android.apps.photos/shared_prefs

Buka pula fail ini:
photos.backup.backup_prefs.xml
Cari baris seperti di bawah, dan tukarkan perkataan ‘false’ kepada ‘true’.
Simpan fail tersebut. Kemudian pergi ke Settings > Apps > Force Close/Force Stop Google Photos. Sekarang, jika anda buka semula aplikasi Google Photos, anda akan perolehi kembali tetapan ‘back up while charging only’.
Selamat mencuba!

sumber artikel : omghackers.com

Related Articles

0 Comments

No Comments Yet!

There are no comments at the moment, do you want to add one?

Write a comment

Write a Comment

Your email address will not be published.
Required fields are marked *

*

Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com