Berita Menarik

Cara Menggunakan komputer Dengan Betul

Pembaca : 211
0 0
using-your-pcBila dah hari-hari mengadap komputer,kita perlu ambil tahu jugak cara bagaimana menggunakan  komputer dengan betul.Bila salah penggunaannya,takut pulak  ada effect pada anggota badan anda.
Jom kita lihat bagaimana cara menggunakan komputer dengan betul dan baik.
Cara Menggunakan komputer Dengan Betul
Cara anda duduk didepan komputer.Paras kedudukan keyboard yang betul perlu diambil kira untuk memastikan posture badan kita tidak terlalu membongkok.
Cara menggunakan mouse pun anda perlu ambil tahu supaya jari dan urat-urat dalaman kita tak rosak .Jangan letak mouse terlalu jauh dari keyboard..itu pun mengikut keselesaan tangan kita..
Lihat perbezaan di atas cara kedudukan jari kita diatas keyboard tu. Jangan siksa jari tangan anda .
Cara Menggunakan komputer Dengan Betul
Paras mata denga screen komputer tidak terlalu dekat .Cahaya dari komputer  jika anda lihat terlalu dekat akan merosakkan retina anda .Elakkan melihat terlalu rapat .
Kedudukan lampu dengan komputer.janganlah terlalu dekat.Selalunya di pejabat  jarang ada lampu .
Cara Menggunakan komputer Dengan Betul
Bila dah terlalu lama mengadap komputer,lakukan la sedikit regangan atau senaman untuk merehatkan otot-otot anda . Kerusi pun memainkan peranan penting juga .Carilah kerusi yang selesa untuk anda duduk .Pastikan posisi badan tidak melengkung . Aku juga boleh meletakan  bantal belakang kerusi atau alas pungung  anda ,tambah sikit keselesaan,takut sakit pinggang nanti..maklumlah..kerja 8 jam sehari..sakit badan kalau duduk .
 
Kajian menunjukan , Meletakkan komputer pada riba anda akan memberi kesan jangka masa panjang yang tidak baik terutama kepada lelaki . Kurangkan pengunaan cara ini.
Melihat komputer terlalu lama boleh mengangu emosi dan jantung anda. Jika anda tertekan dan terlalu lama dengan komputer anda , Jauhkan ia buat sementara waktu dan nikmati hidup anda dengan menikmati keindahan alam yang menyegarkan.
Sumber gambar: sini

About Post Author

hasnan

Diploma dalam Sains Komputer (IT) dari UTM Ijazah Sarjana Muda Sains Komputer (IT) dari UKM
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %