Kakitangan lapangan terbang Edinburgh kini mengunakan cermin mata cangih google bagi menjalankan operasi bantuan dan pemintaan dari pelangan-pelangan di lapangan terbang ini.

aplikasi dan paparan maya yang akan di paparkan ke mata pengguna dapat memudahkan proses pencarian maklumat dan sebagainya tanpa perlu peranti komputer yang lebih besar.

Kakitangan yang mengunakan cermin mata ini mampu memberi maklumat tentang jaduan penerbangan , maklumat bandar berdekatan dan transaksi pelangan.

Chief eksekutif Gordon Dewar berkata ini bagi menunjukan mereka berfikir di luar kota biasa.  Program ini masih dalam peringkat percubaan  . Dan akan dikembangkan kepada bahagian-bahagian lain di lapangan terbang tersebut .

Lapangan terbang Edinburgh   Scotland adalah antara lapangan terbang tersebuk di dunia dengan menguruskan  10 juta pengguna pada tahun 2013 .

 

Mungkin selepas ini lebih banyak syarikat dan lapangan terbang yang akan mengunakan cermin mata ini bagi membantu kakitangan mereka dalam proses perniagaan dan pemasaran.

 

Sumber : BBC NEWS

By hasnan

Diploma dalam Sains Komputer (IT) dari UTM Ijazah Sarjana Muda Sains Komputer (IT) dari UKM

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.