Berita Menarik

Chrome Dan Firefox Kini Memberi Amaran Ketika Menghantar Data Melalui Sambungan HTTP

Pembaca : 12
0 0

Pelbagai syarikat web telah mula beralih ke sambungan berasaskan HTTPS sejak daripada setahun dua yang lepas dalam memberikan sambungan yang lebih selamat, selain beberapa ciri-ciri tambahan yang lain. Kini, dalam membuatkan ia dilaksanakan oleh lebih ramai pengguna, Google dan Mozilla telah mula mengimplementasikan pelabelan khusus pada pelayar web Chrome dan Firefox terkini.

Melalui Firefox 51 dan Chrome 56, kini sekiranya pengguna melayari laman web yang menerima penghantaran data melaluinya, maka label “Tidak Selamat” akan diperlihatkan bersebelahan dengan bar URL pada pelayar web. Label ini terutamanya digunakan pada laman yang meminta kata laluan atau nombor kad kredit – tetapi tidak menggunakan sambungan HTTPS.

Selain itu, sekiranya sesuatu laman web menggunakan sambungan HTTPS, pada Chrome ia menggunakan label “Secure”, sekaligus memberikan lebih ketenangan kepada pengguna dan tidak perlu begitu risau akan mengenai data yang dihantar melalui laman berkenaan.

Seperti biasa, ia hanya lebih kepada sambungan untuk penghantaran data sahaja. Storan data sendiri adalah perkara berbeza, dan bergantung kepada sesuatu web berkenaan untuk mengatasi laman web dan data pengguna daripada digodam.

Source: amanz.my

About Post Author

hasnan

Diploma dalam Sains Komputer (IT) dari UTM Ijazah Sarjana Muda Sains Komputer (IT) dari UKM
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Tinggalkan Balasan

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.