Kita Saya memang suka dengan Google Chrome, namun sesetengah pengguna yang agak paranoid tidak begitu gemarkan cirinya yang memuat naik data pengguna kepada pelayan Google.
Saya juga ada berfikir, benarkah Incognito Mode Google Chrome tidak menjejak kembali penggunanya?
Atas sebab itu saya memuat turun pelayar web Epic Privacy Browser, sebuah pelayar web berasaskan Chrome, namun dengan semua ciri-ciri tracking yang telah dibuang secara total, lalu digantikan pula dengan ciri-ciri yang menjaga hak privasi pengguna beserta sekuriti ekstra.
Jadi, dengan ini saya memperkenalkan kepada anda,
Epic Privacy Browser.

Jangan mudah menyangka bahawa data anda selamat dan terlindung sebaik sahaja anda melancarkan mode incognito. Lihat sahaja gambar di bawah.

Apa Ciri Epic Privacy Browser?

1. Private Browsing Sentiasa Terpasang

Para pembangun Epic tidak mempercayai mana-mana pelayar yang membiarkan penggunanya terdedah kepada penjejakan. Secara lalainya (default), mode yang sepatutnya aktif sebaik sahaja pelayar dilancarkan ialah ‘incognito’ secara tetap dan sentiasa ‘ada’. Bukan hanya ada hanya ketika pengguna melancarkannya.

Kesemua sesi pelayaran sepatutnya berada dalam mode peribadi.


2. Tiada Penjejak (Tracking)

Tiada ciri ini pada Epic. Kod berunsurkan penjejakan telah tinggal menjadi sejarah lama hidup anda, sebaik sahaja anda menggunakan Epic.

3. Proksi Terbina Dalaman

Proksi terbina dalaman ini berfungsi untuk menyembunyikan alamat IP anda dari dijejaki.

4. Trackers Dan Cookies Pihak Ketiga Disekat


Trackers adalah syarikat yang menjejak di mana dan apa yang anda layari di internet. Mereka akan menggunakan data luar dan dalam talian anda lalu menjualnya, atau menggunakan ia untuk memberikan kepada anda iklan yang disasarkan.

Dengan Epic, kesemua trackers disekat dari menjejak aktiviti anda.

5. Integrasi Muat Turun Video

Memang mudah apabila Epic tidak perlukan apa-apa extension untuk memuat turun video-video dari laman web seperti YouTube, Facebook, Video dan banyak lagi.

6. Perlindungan Carian

Carian anda akan sentiasa dilindungi oleh proksi Epic melainkan anda sendiri yang menutupnya (dengan syarat anda gunakanlah VPN supaya alamat IP anda tersembunyi).

7. Enkripsi Data

Jika disokong oleh laman web yang dilawati, Epic akan menggunakan versi https supaya data yang anda beri dan terima dapat dienkrip.

8. Butang Semua Dalam Satu

Dengan satu butang khas, anda dapat mengawal semua ciri-ciri Epic yang menjadikan ia ohsem.

9. Berasaskan Chrome


Paling penting, ia memiliki semua ciri-ciri Chrome yang ohsem cuma tanpa ciri penjejakan yang kita tidak ingini lagi. Kalau pun ada kekurangannya ialah ia tidak dapat diselaras menggunakan akaun Google dek kerana Google telah sedaya upaya menyekat pelayar web ini dari terus dibangunkan kerana mereka enggan bekerjasama dengan Google yang sedaya upaya mahu mereka memasukkan kod penjejak ke dalam pelayar web ini.

Apapun, setakat ini, Epic Privacy Browser adalah pelayar web terbaik yang boleh anda harapkan untuk ‘menghilangkan’ diri dari dijejaki oleh sang penjejak badai info yang sentiasa dahagakan maklumat sulit anda.


Muat turun: Epic Privacy Browser

sumber : omghackers.com

By hasnan

Diploma dalam Sains Komputer (IT) dari UTM Ijazah Sarjana Muda Sains Komputer (IT) dari UKM

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.