Berita Menarik

Facebook Akan Berusaha Mewujudkan Kumpulan Yang Bermakna Dan Berfungsi Dalam Talian

Pembaca : 7
0 0

SAN FRANCISCO  – Di laman Facebook, sekadar “perkongsian” atau “share” kini nampaknya usang. Mencari makna yang lebih dalam dalam komuniti di laman Facebook adalah perkara “besar” yang akan datang.

Ketua Pegawai Eksekutif Facebook, Mark Zuckerberg tidak lagi berpuas hati dengan hanya menghubungkan dunia supaya orang dapat muat naik gambar bayi dan video langsung – atau berita palsu ataupun simbol kebencian.

Pengasas Facebook ingin membawa sesuatu yang lebih bermakna kepada hampir 2 bilion pengguna Facebook dengan menggemblengnya kumpulan dalam talian yang membawa minat , hobi masalah atau cita-cita orang yang sama-sama berkongsi maklumat.

Ke arah itu, Facebook akan menggunakan algoritma komputer berkuasa yang sama untuk menjadikan perkhidmatannya begitu menarik untuk meningkatkan keahlian dalam kumpulan “bermakna” kepada lebih daripada satu bilion orang dalam tempoh lima tahun.

Jika Facebook berjaya, itu juga akan menggalakkan lebih ramai orang menghabiskan lebih banyak masa di Facebook, yang boleh meningkatkan keuntungan syarikat.

Pengiklanan adalah hampir satu-satunya sumber pendapatan Facebook. Ia membawa hampir US$27 bilion dolar pada 2016, 57 peratus lebih tinggi daripada tahun sebelumnya.

Facebook dikatakan dalam proses peralihan. Ia terus bergulat dengan laman gelap, iaitu lamannya yang digunakan untuk aktiviti sebaran propaganda pengganas ke video pembunuhan, video bunuh diri serta propaganda yang bertujuan untuk mengganggu pilihan raya di seluruh dunia.

Bagi Zuckerberg, menggunakan rangkaian sosialnya untuk “membina komuniti” dan “membawa dunia lebih dekat bersama” – adalah dua misi terbaharu Facebook yang baru dikemas kini – dan ini adalah sebahagian besar jawapan hala tujunya.

“Apabila anda memikirkan struktur sosial di dunia, kami mungkin salah satu institusi yang lebih besar yang dapat membantu memperkasakan orang ramai untuk membina komuniti,” kata Zuckerberg dalam temu ramah baru-baru ini di pejabatnya di Menlo Park, California. “Di sini, saya fikir kita mempunyai peluang yang nyata untuk membantu membuat perbezaan.”

Zuckerberg menggariskan visi terbarunya pada “sidang kemuncak komuniti” yang diadakan pada hari Khamis di Chicago. Ini adalah perhimpunan pertama bagi orang-orang yang uruskan kumpulan-kumpulan di Facebook.

Facebook juga melancarkan alat pentadbiran yang baharu yang bertujuan untuk mempermudahkan tugas pemeriksaan anggota dan mengurus komuniti dengan harapan akan mendorong orang untuk membuat dan memupuk lebih banyak kumpulan yang bermakna.

Kumpulan Facebook adalah koleksi ad hoc orang yang berkongsi kepentingan bersama; Mereka menawarkan saluran untuk berbual dan menyusun dan mengadakan acara bersama.

Pada mulanya, saluran hanya untuk rakan-rakan dan keluarga untuk berkomunikasi secara persendirian, kumpulan-kumpulan telah berkembang untuk merangkumi hobi, perihal kesihatan, perkhidmatan ketenteraan, haiwan kesayangan, isu ibu bapa dan apa sahaja yang anda boleh fikirkan.

Kepada Mark Zuckerberg, usaha untuk memupuk masyarakat yang bermakna mencerminkan minat baru-baru ini dalam Facebook yang boleh menjadikan dunia sebagai tempat yang kurang berpecah belah.

Facebook yang kini berteraskan kepada data yang ada dalam rangkaiannya, telah mengkuantifikasikan “makna” adalah masa yang diberikan oleh orang dalam kumpulan dalam taliannya. Setiap kali seseorang menghabiskan sekurang-kurangnya 30 minit seminggu dalam kumpulan, Facebook mengklasifikasikannya sebagai “bermakna.”

Facebook menganggarkan bahawa 130 juta pengguna dalam kumpulan tersebut; Ia bertujuan untuk meningkatkannya kepada lebih satu bilion menjelang 2022.

(Sumber – AP)

P

Google Translate for Business:Translator ToolkitWebsite Translator

About Post Author

hasnan

Diploma dalam Sains Komputer (IT) dari UTM Ijazah Sarjana Muda Sains Komputer (IT) dari UKM
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Tinggalkan Balasan

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.