Facebook kini mengumumkan mereka akan menghalang pengguna di Australia dan juga syarikat media di sana untuk berkongsi pautan ke sebarang artikel berita di laman sosial berkenaan.

Pengumuman Facebook ini hadir selari dengan perundangan baharu di Australia yang memerlukan syarikat internet untuk membayar penerbit berita apabila menggunakan kandungan. Perundangan baharu ini dilihat menyasarkan dua syarikat internet terkemuka – iaitu Facebook dan Google.

Facebook mengatakan perundangan baharu ini gagal memahami perhubungan antara platform dan juga penerbit yang menggunakannya dalam berkongsi kandungan.

Dengan perubahan ini, Facebook tidak lagi akan membenarkan penerbit dan media di Australia untuk berkongsi kandungan melalui Facebook Pages, sementara untuk penerbit dan media antarabangsa – kandungan tidak akan diperlihatkan untuk pengguna di Australia.

Selain penerbit, pengguna di Australia juga tidak boleh berkongsi kandungan berita daripada penerbit Australia atau antarabangsa.

Facebook turut menekankan yang mana kurang daripada 4% kandungan di NewsFeed adalah perkongsian berkaitan berita.

Dengan perubahan ini, ia dilihat akan memberikan impak terhadap syarikat media di sana dari segi capaian – sementara pengguna di Australia yang akan dapat menggunakan Facebook dengan fokus terhadap perkongsian rakan-rakan dan keluarga.

Sumber : amanz.my

By neto

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.