Kesihatan pendengaran ialah isu yang menjadi semakin penting kerana penggunaan fon kepala dan telinga yang meluas. Ramai pengguna kurang cakna bahawa mendengar muzik pada tetapan tertinggi untuk jangka masa yang lama boleh merosakkan pendengaran dalam jangka masa panjang. Oleh itu tabiat menjadi pendengaran sejak kecil adalah penting.

Imoo, syarikat yang menghasilkan jam tangan pintar kanak-kanak kini menghasilkan pula fon telinga yang juga khusus untuk kanak-kanak. Ia adalah dar jenis gelung leher dengan angkup yang mekap pada sisi kepala. Dua pemandu audio Imoo Ear-Care Headset tidak dimasukkan ke dalam telinga secara terus. Sebaliknya ia dihalakan ke arah telinga pemakai. Dengan rekaan terbuka, pemakai masih dapat mendengar audio dari luar membuatkan ia selamat untuk dipakai ketika kanak-kanak berjalan di luar.

Kelantangan audio juga dihadkan ke 85dB sahaja untuk mengelakkan kerosakan kekal kepada telinga. Dengan sekali caj ia boleh beroperasi sehingga 8 jam. Akhir sekali ia turut mempunyai kemampuan kalis air IP54. Imoo Ear-Care Headset dijual pada harga $59 (~RM242) sebuah.

Sumber : amanz.my

By neto

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.