3374813066_74a4827ca6_z

 

Syarikat gergasi enjin pencarian GOOGLE , merancang untuk mengambil 200 pengawal keselamatan sebagai kakitangan tetap dan sambilan bagi syarikat itu dan mendapat semua kelebihan yang syarikat telah sediakan. Sekarang ini mereka masih mengunakan khidmat kontraktor luar yang iaitu “Security Industry Specialists”.

 

 

 

Berita dari The Wall Street Journal dan sebagainya pada jumaat lepas mengatakan jurucakap syarikat telah mengesahkan perkara ini melalui emal dengan statment di bawah :

Bina mereka amat berminat bagi membentuk  kumpulan keselamatan dalaman . Beberapa tahun lalu kami menyediakan pusat keselamatan operasi google dan kami memandang ke depan bagi mebina potensi possisi ini sama ada sepenuh masa atau separuh masa sebagai pekerja google.

Awal tahun ini , satu bantahan di ibu pejabat google dan pusat kedai apple di bandar san francisco bagi mendapatkan perhantian tentang pengawal keselamatan yang bekerja di syarikat teknologi mendapat gaji yang rendah dan kurang manafaat yang di sediakan majikan.

Earlier this year, union protests at Google’s Mountain View headquarters and the downtown San Francisco Apple Store sought to draw attention to tech companies’ relationships with their guards, with a focus on low pay and lack of benefits.

Walau bagaimana pun tiada dari pihak google atau SIS mereka menjawab bantahan ini . Pihak kontraktor mengatakan keputusan ini telah di buat antara google dan SIS sebagai satu amalan perniagaan biasa. Di pihak google pula mengatakan bahawa mereka akan bekerjasama dengan pihak SIS dalam tempoh perubahan ini.

 

SUMBER : TECHCRUCH

GAMBAR OLEH : FLICKR/MARCIN WICHARY

By hasnan

Diploma dalam Sains Komputer (IT) dari UTM Ijazah Sarjana Muda Sains Komputer (IT) dari UKM

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.