SAN FRANCISCO – Google telah taburkan beberapa ciri dalam enjin carian dalam usaha untuk mencegah timbulnya maklumat palsu dan kenyataan yang menyinggungkan perasaan dari muncul dalam hasil cariannya.

Perubahan kepada enjin cariannya telah dilakukan selama empat bulan lepas, tetapi Google tidak menyatakan perubahan secara umum sehingga kini.

Pengumuman dalam catatan blog post semalam mencerminkan keyakinan Google dalam perubahan sistem yang baharunya, yang direka untuk mengurangkan peluang enjin cariannya kurang mengetengahkan berita yang tidak benar mengenai orang dan peristiwa, satu fenomena yang biasanya dirujuk sebagai “berita palsu.”

Selain mengambil langkah-langkah untuk menyekat berita palsu daripada muncul dalam hasil carian, Google juga telah memprogramkan semula ciri yang paling popular yang secara automatik cuba untuk meramalkan apa yang seseorang itu mencari sebagai permintaan carian seperti yang ditaip.

Ciri “auto-lengkap,” telah dikaji semula untuk menapis cadangan menghina, seperti “adalah wanita jahat,” atau cadangan yang menggalakkan keganasan.

Google juga menambah pilihan maklum balas yang akan membolehkan pengguna untuk membuat aduan mengenai cadangan auto lengkap menyenangkan supaya manusia boleh menyemak kata-kata itu.

Hanya kira-kira 0.25 peratus daripada hasil carian Google telah tercemar dengan kepalsuan, kata Ben Gomes, Naib Presiden Google kejuruteraan untuk carian. 

Tetapi itu cukup untuk mengancam integriti enjin carian yang memproses berbilion-bilion permintaan carian setiap hari.

(Sumber – AP)

By hasnan

Diploma dalam Sains Komputer (IT) dari UTM Ijazah Sarjana Muda Sains Komputer (IT) dari UKM

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.