MOUNTAIN VIEW – Google telah menambah satu tag untuk ¨Semak Fakta¨ untuk mencari keputusan di peringkat global, satu inisiatif terbaru untuk membantu membendung penyebaran maklumat yang salah dan “berita palsu,” kata syarikat itu.

Tag yang  baharu ini, akan digunakan pakai dalam semua bahasa untuk pengguna di seluruh dunia, dan akan menggunakan pihak ketiga untuk menyemak fakta dalam menunjukkan sama ada bahan berita adalah benar, palsu atau di suatu kurang tepat.

“Buat kali pertama, apabila anda melakukan carian di Google yang akan mengembalikan keputusan yang berwibawa yang mengandungi semak fakta untuk satu atau lebih kenyatan tentang kesahihan, anda akan melihat maklumat yang jelas pada halaman hasil carian,” kata Google dalam blognya.

Maklumat kesahihan tidak akan tersedia untuk setiap hasil carian, dan mungkin terdapat kesimpulan kesahihan yang bercanggah dalam beberapa kes, kata Google dalam blognya, dari penyelidik Cong Yu dan Justin Kosslyn syarikat Google Jigsaw.

“Maklumat semakan fakta ini sebenarnya tidak daripada Google tetapi dibentangkan supaya orang boleh membuat pertimbangan yang lebih bijak,” katanya.

(Sumber – AFP)

By hasnan

Diploma dalam Sains Komputer (IT) dari UTM Ijazah Sarjana Muda Sains Komputer (IT) dari UKM

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.