Hadiah Nobel Fisiologi dan Perubatan 2018 Iktiraf Sumbangan Kajian Kanser Kepada Masyarakat Global

Oleh Shahrul Izwan Naser
Artikel ini merupakan perkongsian dari portal HelloDoktor

Hadiah Nobel Fisiologi dan Perubatan 2018 diberikan kepada James P. Allison dan Tasuku Honjo bagi penemuan mereka mengenai kajian immunoterapi dalam rawatan kanser. Namun apakah maknanya sumbangan mereka ini kepada masyarakat global?

Hadiah Nobel yang diberikan saban tahun sering hadir bersama alasan dan kriteria mengapa sesuatu hadiah diberikan kepada penerimanya. Namun begitu, tidak semua hadiah yang diberikan memberi seribu makna kepada masyarakat terutamanya khalayak umum yang bukan dari latar belakang kajian saintifik. Ditambah pula, seakan tiada hala tuju yang jelas bagaimana penemuan oleh penerima hadiah Nobel boleh digunapakai dalam kehidupan seharian mahupun relevan kepada kebanyakan masyarakat.

Tahun ini, jawatankuasa pemilihan sebulat suara memberi hadiah Nobel Perubatan kepada James P. Allison, seorang profesor di University of Texas di Amerika Syarikat dan Tasuku Honjo, profesor di Kyoto University, Jepun bagi ‘penemuan dalam terapi kanser dengan perencatan imun negatif.’

Jawatankuasa memberi komen mengenai pemilihan mereka sebagai ‘merangsang keupayaan sistem kekebalan tubuh kita untuk menyerang sel-sel tumor merupakan pencapaian Nobel tahun ini yang telah membentuk prinsip baru untuk terapi kanser.’

Namun begitu, apakah maknanya? Sekiranya wujud kekebalan imun, mengapa kita perlu merangsangnya? Apa itu “peraturan imun,” dan bagaimanakah kita menggunakannya dalam perubatan? Kami cuba untuk memberikan sudut pandang yang mudah untuk anda fahami.

Sumber – https://www.compoundchem.com/2018/10/01/2018nobelmedicine/

Memahami sistem imun

Sistem imun atau kekebalan badan menyerang sebarang bendasing atau perkara-perkara tidak baik dalam badan seperti bakteria, virus hingga sel-sel tumor. Namun begitu, tubuh badan kita selalu menghalang sistem imun untuk menjalankan fungsinya. Ia ‘merencat’ sistem imun.

Sebelum penemuan Allison dan Honjo pada tahun 1990-an, penyelidikan asas telah menunjukkan kehadiran protein dalam tubuh badan sama ada ia membantu mengaktifkan tindak balas imun atau memperlahankan aktivitinya. Ini dikenali sebagai ‘peraturan imun’.

Protein ini dapat menjana satu proses di mana ‘Sel-T’ – sel darah putih yang memberi petanda amaran kepada kesihatan kita – mengikat dirinya bersama penyerang patogen. Protein atau ‘Pemecut Sel-T’ mencetuskan tindak balas imun sepenuhnya.

Allison dan Honjo ingin melihat bagaimana protein menjalankan ‘fungsi brek’ yang boleh dikawal untuk menggalakkan sistem imun untuk melawan kanser.

Allison memerhati dan mempelajari mengenai protein yang dipanggil CTLA-4, manakala Honjo menemui protein yang dipanggil PD-1.

Fungsi brek merupakan sebuah mekanisma keperluan dan sangat kompleks. Kita perlu menggunakan fungsi brek sekali-sekala. Sebagai contoh, apabila sesuatu ancaman telah dineutralisasikan, atau berada di bawah kawalan – sistem imun badan perlu meningkatkan tindak balasnya untuk mengelakkan kerosakan di bahagian lain.

Sistem imun yang terlalu aktif – yang tidak meningkat kembali – akan menyebabkan kerosakan autoimun. Ketika ini, sistem imun akan menyerang sel-sel dan tisu badan yang sihat. Keadaan autoimun boleh berlaku dalam kalangan pesakit yang menderita penyakit berjangkit dan kanser serta penyakit lain seperti sklerosis berganda, penyakit Chrohn, penyakit seliak dan diabetes jenis-1.

Terapi tanda pemeriksaan imun

Penyelidikan Honjo dan Allison telah membawa kepada satu bentuk rawatan kanser baru yang dikenali sebagai ‘Terapi Tanda Pemeriksaan Imun’. Seperti terapi lain; pembedahan dan radiasi, terapi tanda pemeriksaan imun  juga mempunyai risiko tersendiri. Terdapat kesan sampingan yang mungkin mengancam nyawa, termasuk tindak balas imun yang terlalu aktif sememangnya membawa kepada reaksi autoimun.

Buat ketika ini, menurut jawatankuasa Nobel, terapi tanda pemeriksaan melibatkan PD-1 telah menunjukkan perkembangan memberangsangkan. Ia telah menunjukkan ‘keputusan positif’ dalam rawatan ke atas kanser paru-paru, kanser buah pinggang, limfoma dan melanoma – sejenis kanser kulit.

Kajian terbaru mencadangkan kombinasi PD-1 dan CTLA-4 mungkin dapat meningkatkan lagi perkembangan rawatan kanser, termasuk keadaan pesakit yang semakin beransur pulih.

Jadi, sekurang-kurangnya terdapat tiga perkara yang boleh dimanfaatkan menerusi Hadiah Nobel Perubatan 2018 iaitu:

  1. Doktor dapat menggunakan terapi tanda pemeriksaan imun untuk merawat dan menguruskan kanser.
  2. Sainitis boleh melakukan intervensi dengan mengawal sistem imun.
  3. Dengan pemahaman mengenai tindak balas imun yang terlalu aktif, saintis mempunyai peluang yang lebih cerah untuk merawat keadaan autoimun yang masih lagi sukar difahami seperti penyakit Crohn.

36total visits,3visits today

sumber asal : www.majalahsains.com

Write a Comment

view all comments

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.