Google-AdsenseAnda mungkin tertanya-tanya bagaimana ada individu dapat menjana pendapatan sampingan dengan blog dan laman web mereka . Malah ada yang mendapat pendapatan mencecah 5 ribu sebulan hanya dengan mengunakan penulisan melalui blog mereka. Selain adsense terdapat beberapa program dari syarikat lain yang menyediakan perkhidmatan ini. Anda berdaftar sebagai pengiklan dan berkongsi sedikit pendapatan dari program ini .

Namun , Untuk mendapatkan pendapatan yang tinggi bukan lah semudah yang dikatakan atau di kongsi melalui komen dan artikel yang bersepah di internet . Malah ianya memerlukan anda selain menjadi penulis yang baik malah anda juga perlu mempunyai stratigi kumpulan sasaran yang anda ingin tujukan . Program ini amat mudah di daftar dan anda tidak perlu mengeluarkan sesen modal . Anda hanya perlu mempunyai id google sebagai pemulaan .

Di sinilah keperluan anda dalam proses analisis pengunjung di perlukan . Terdapat alat-alat yang anda boleh gunakan bagi mendapatkan maklumat minat dan keperluan pengguna internet .

Jenis-jenis bayaran yang di buat dalam program ini adalah dalam bentuk Per klik , jumlah paparan dan jumlah pengunjung.

Berikut adalah beberapa tips yang ingin di kongsikan bagi panduan anda sebagai bagi mengikuti program ini .

Statistik artikel yang menjana pendapatan .

1. Cipta iklan yang megkususkan kata kunci tertentu .

2. Maksimum kan iklan anda , Biasanya 1 laman boleh menampung dalam 3 iklan .

3. Penulisan dalam bahas Inggris adalah sumber yang terbaik untuk mendapat iklan yang mahal dan berkualiti namun jika blog anda dalam bahasa melayu , pastikan tips pertama menjadi keutamaan .

4. Negara sasaran biasanya iklan dari eropah menghasilkan iklan yang mahal . cuba untuk mendapatkan iklan dari syarikat di negara-negara tersebut.

5. cipta backlink blog dan laman web anda pada laman web lain dan ruang iklan yang mempunyai qualiti dan tarikan yang tinggi . Lagi terkenal backlink di laman web yang anda letak lagi tinggi tarikan dan janaan pendapatan anda.

6. Gunakan laman sosial se maksimum mungkin . Tetapi jangan menjadi spammer kerana ia mungkin merosakkan reputasi anda .

7. Gunakan iklan berbayar dari google dan pengiklan lain . Ini bagi memastikan blog dan laman anda dikenali ramai .

8. Cipta video dalam youtube bagi mempromosikan “blog” anda

9. Sabar kerana ianya mengambil masa sebelum reputasi blog anda terkenal . Lebih tinggi pengunjung lebih tinggi bayaran yang anda akan terima .

10. Gunakan tools seperti google webmaster , yahoo webmaster yang di sediakan oleh enjin carian . Ia bagi memudahkan laman anda di jumpai semasa pengunjung membuat carian.

11. Masukkan maklumat dan ringkasan anda pada metadata code html anda bagi memudahkan enjin carian menjejaki blog dan laman anda.

12. Tulis artikel yang menarik minat pembaca  .

13. Jadikan paparan antaramuka anda menarik , Iklan akan kelihatan tidak seperti iklan .

Setakat ini dulu perkongsian dari saya . Selamat berjaya

By hasnan

Diploma dalam Sains Komputer (IT) dari UTM Ijazah Sarjana Muda Sains Komputer (IT) dari UKM