Kita seringkali tertanya-tanya, sejauh mana kamera pada telefon bimbit pintar ‘boleh pergi’ (bahasa pasarnya lah!).

Tetapi jurutera dari Google nampaknya telah membuktikan teori-teori mereka, algoritma mereka, boleh menghasilkan gambar-gambar yang sangat cantik hanya dengan menggunakan kamera pada Pixel dan Nexus 6P.

Mereka menggelarnya sebagai ‘computational photography‘, dan salah satu projek yang telah berjaya ditempatkan ke dalam Nexus dan Pixel ialah mode HDR+.

Apa Itu HDR+ (by Google)?

HDR+ ialah sebuah mode yang membenarkan pengguna untuk mengambil gambar pada pencahayaan rendah dengan pantas sehingga 10 keping gambar exposure pendek dan menggabungkan kesemuanya kepada sekeping gambar, dengan mengurangkan kekaburan disebabkan getaran pada kamera sambil mengumpul cahaya yang cukup untuk menghasilkan sebuah gambar yang cantik lagi sempurna.

Fewhhh, bukan main susah abam nak terjemah definisi dia tuh!

Untuk mencapai maksud ini, dalam eksperimentasi yang dijalankan oleh Florian Kainz iaitu Jurutera Perisian dari Google Daydream, beliau membuat satu aplikasi ringkas dengan kawalan manual (seperti Camera FV-5, contohnya) kepada masa exposure, ISO, dan jarak fokus.

Apabila butang shutter ditekan, aplikasi tersebut akan menunggu beberapa saat dan kemudian merekod sehingga 64 bingkai dengan tetapan yang telah dipilih. Aplikasi itu menyimpan gambar RAW dari sensor dengan format fail DNG.

Berikut adalah antara gambar-gambar yang dihasilkan dengan menggunakan Pixel.

Hasilnya memang amat-amat menakjubkan! Computational Photography adalah sebuah gambaran untuk masa depan kepada penggambaran menggunakan telefon pintar.

Untuk diterangkan lagi teorinya amatlah panjang. Anda boleh baca sendiri teori penuh di: Google Research Blog

sumber : omghackers.com

By hasnan

Diploma dalam Sains Komputer (IT) dari UTM Ijazah Sarjana Muda Sains Komputer (IT) dari UKM

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.