Screen Shot 2015-03-18 at 11.38.33 PMsebuah syarikat di us telah memperkenalkan dronemobile iaitu sebuah perisian dan perkakasan yang akan di sambung kepada kereta anda yang memboleh kan anda mengawal kereta anda dengan hanya mengunakan talifon pintar anda sama ada android atau iphone .

Screen Shot 2015-03-18 at 11.38.50 PMAplikasi ini bukan sahaja mampu mengawal kereta anda malah mampu memberi amaran kepada anda melalui talifon pintar jika anda pintu kereta anda tidak berkunci , lokasi kereta anda berada dan jila alam kereta anda berbunti pada jarak yang jauh . Dengan mengunakan plan internet .

Sistem ini sudah lama ada , namun sekarang baru di komersialkan oleh syarikat ini harga yang di tawarkan bagi pekakasan ini adalah USD 449.99 dan USD 549.99  Selain itu , anda juga perlu Melangan plan yang ditawarkan  untuk digunakan bersama-sama perkakasan dalam bentuk tahunan. Dengan adanya teknologi sebegini , mungkin pencuri terpaksa bekerja lebih masa bagi mencari kelemahan kereta anda di masa akan datang . Sama-sama kita tunggu adakah produk ini akan sampai ke pasaran malaysia .

 

 

Sumber :-

http://www.dronemobile.com/products.html

By hasnan

Diploma dalam Sains Komputer (IT) dari UTM Ijazah Sarjana Muda Sains Komputer (IT) dari UKM