Oleh: Amirah Mohd Gazzali, B.Pharm, PhD

Pensyarah (Teknologi Farmaseutik), Universiti Sains Malaysia, Pulau Pinang

Pengenalan

Ubatan, atau drug dalam Bahasa Inggeris merupakan bahan aktif yang mampu memberikan kesan kepada sistem biologi badan. Bahan aktif ini setelah diformulasikan dalam produk tertentu, dan perlu disimpan dalam keadaan yang sesuai untuk memastikan produk tersebut kekal optimum, stabil dan aktif, selamat untuk digunakan, dan tidak memberikan kesan sampingan yang tidak diingini. Pengeluar ubatan kebiasannya akan menyatakan secara spesifik cara penyimpanan yang sesuai berdasarkan kajian kestabilan produk yang telah mereka jalankan.

Secara umum, apabila sesuatu produk itu dilabelkan ‘simpan pada suhu bilik’ (store at room temperature), ia perlu disimpan pada suhu antara 15 – 25oC. Label ‘simpan di tempat sejuk’ (keep cool) pula bermaksud produk terbabit perlu disimpan pada suhu tidak melebihi 8 – 15oC, manakala jika dikatakan ‘simpan di dalam peti sejuk’ (store in a refrigerator), ia perlu disimpan di antara suhu 2 – 8oC. Namun, boleh dikatakan ramai yang tidak cakna akan perkara ini dan menyimpan ubatan di tempat yang tidak bersesuaian. Sebagai contoh, ubatan disimpan di dalam peti sejuk walaupun tidak perlu pada asasnya, dan dibiarkan pada suhu bilik walaupun suhu bilik di Malaysia adalah sekitar 30oC.

Dewasa ini, kerap kali kita membaca di media-media sosial terutamanya, yang mendedahkan tentang kesilapan cara penyimpanan ubatan oleh para pesakit atau ahli keluarga yang menjaga pesakit. Contohnya, ada kes di mana insulin dipulangkan semula ke hospital dalam keadaan rosak akibat disimpan pada suhu bilik. Ada juga kes di mana hasil lawatan pegawai farmasi ke rumah pesakit mendapati insulin disimpan di dalam peti sejuk beku dan ini telah memusnahkan insulin tersebut secara keseluruhan.

Sekiranya ingin diteliti berkaitan kos akibat salah cara penyimpanan ini, terdapat dua jenis kos utama yang terlibat; kos kewangan dan kos kesihatan.

Kos kewangan adalah berkisar tentang harga bagi setiap insulin yang rosak. Kos ini adalah satu pembaziran, memandangkan ramai lagi pesakit lain yang turut memerlukan bekalan ubatan untuk masalah kesihatan mereka.

Kos kesihatan pula merupakan kerugian yang berlaku apabila pesakit yang kurang pengetahuan menggunakan ubat yang rosak ini. Dalam kes insulin ini, jika pesakit masih menggunakan insulin yang telah rosak itu, kawalan gula tidak boleh dicapai dan akhirnya pesakit mungkin mengalami kesan buruk akibat kencing manis yang tidak dikawal!

Penyimpanan Produk Farmaseutikal

Cara penyimpanan produk ubatan merupakan antara faktor penting yang perlu diberi perhatian dalam usaha untuk memastikan suatu produk ubatan itu kekal aktif dan stabil semasa digunakan atau dimakan oleh pesakit.

Sepanjang proses pengeluaran produk di kilang dan penghantaran dari kilang ke hospital atau kedai farmasi, tatacara penyimpanan produk-produk ubatan farmaseutikal sangat dikawal rapi untuk mengelakkan sebarang kerosakan. Misalnya, produk seperti vaksin dan insulin yang perlu disimpan pada suhu sejuk sentiasa dipastikan berada dalam bekas sejuk, waima di dalam lori pengangkut sekalipun. Namun demikian, selepas ubatan ini diberikan kepada pesakit, ada dalam kalangan pesakit atau ahli keluarga pesakit yang tidak memberikan perhatian kepada tatacara penyimpanan yang betul, mungkin akibat tidak ambil tahu atau tidak cakna dengan kepentingannya walaupun telah dimaklumkan oleh pegawai farmasi bertugas.

Bagaimanakah cara penyimpanan ubatan farmaseutikal?

Secara umumnya, produk farmaseutikal perlu disimpan pada suhu tidak melebihi 25oC, kecuali jika dinyatakan secara spesifik untuk disimpan pada suhu yang lebih rendah. Suhu ini merupakan suhu bilik biasa di negara-negara 4 musim. Namun demikian, di negara kita Malaysia, suhu bilik (tanpa penghawa dingin) adalah lebih tinggi daripada suhu ini. Ini membawa maksud sekiranya pesakit menyimpan ubatan dalam suhu bilik di Malaysia, ubatan itu terdedah kepada risiko kerosakan. Demikian juga jika pesakit menyimpan ubatan di tempat-tempat lain yang lebih panas seperti di dalam kereta, di atas peti sejuk dan di atas televisyen. Kerosakan ubat akan menjadi lebih cepat tanpa disedari.

Sebagai contoh, tablet glyceryl trinitrate (GTN) merupakan ubat kecemasan untuk serangan sakit jantung. Disebabkan mahu ubat ini sentiasa berada bersama mereka, sesetengah pesakit bertindak menyimpan ubat ini di dalam kereta atau di dalam poket baju. Sepertimana yang kita tahu, suhu dalaman kereta di negara beriklim seperti Malaysia boleh mencecah sehingga 40oC pada hari-hari yang panas (suhu luar 35oC), dan tablet ini pula sangat sensitif terhadap kepanasan dan suhu tinggi. Dalam keadaan sebegini, tablet GTN boleh kehilangan keaktifannya dan apabila pesakit ingin menggunakannya ketika waktu serangan jantung, ia sudah tidak aktif dan tidak dapat melegakan serangan jantung tadi. Bukankah tinggi risiko yang pesakit telah ambil?

Salah cara penyimpanan drug juga menyebabkan kesan kepada kestabilan fizikal sesuatu produk farmaseutikal. Sebagai contoh, kapsul yang dibuat daripada gelatin perlu  disimpan pada suhu di antara 15 – 25oC. Sekiranya kapsul disimpan pada suhu yang lebih tinggi, struktur dalaman kapsul itu boleh berubah dan memberikan kesan kepada kadar pelarutan kapsul ini di dalam perut setelah dimakan oleh pesakit.

Selain itu, salah cara penyimpanan ubat sedut (inhaler) untuk pesakit lelah juga boleh mengundang bahaya. Produk yang diformulasi dalam bekas aerosol sebegini mempunyai risiko letupan sekiranya disimpan pada suhu melebihi 45oC. Walaupun secara umum suhu di Malaysia tidak mencapai tahap ini, namun keadaan ini tidak mustahil untuk berlaku di tempat tertentu seperti di dalam kereta yang terdedah kepada sinaran matahari secara berpanjangan.

Apakah itu tarikh luput?

Setiap produk farmaseutikal akan mempunyai satu tarikh luput yang perlu dipatuhi. Tarikh luput ini merupakan satu panduan jangkaan sesuatu produk itu kekal stabil, tertakluk kepada kaedah penyimpanan yang betul. Sebagai contoh, produk berbentuk tablet biasanya mempunyai tarikh luput selepas tiga tahun, manakala untuk produk dalam bentuk cecair, tarikh luputnya lebih pendek (sekitar dua tahun). Namun demikian, tarikh luput ini hanya untuk produk yang belum dibuka. Selepas dibuka, tarikh luput produk-produk ini akan menjadi singkat dengan ketara; sebagai contoh 6 bulan bagi produk cecair.  Jadual 1 berikut menunjukkan tarikh luput bagi produk-produk farmaseutikal.

Jadual 1: Tarikh luput produk secara umum. Bagi kebanyakan produk, tarikh luput akan menjadi singkat dengan ketara selepas produk dibuka (Gambar-gambar diambil daripada carian Google Image).

JENIS PRODUK

TARIKH LUPUT

Tablet dan kapsul dalam blister packs

Seperti yang ditetapkan oleh pengilang/pengeluar produk. Boleh dilihat pada hujung setiap blister pack.
Tablet dan kapsul yang dibungkus semula oleh pihak farmasi di dalam beg ubat atau botol 6 bulan dari tarikh diperoleh dari farmasi
Sirap/Larutan ubat dalam botol asal daripada pengilang/ pengeluar

6 bulan dari tarikh dibuka. Jika belum dibuka, tarikh luput adalah seperti dinyatakan oleh pengilang/pengeluar
Losyen/syampu berubat

6 bulan dari tarikh dibuka. Jika belum dibuka, tarikh luput adalah seperti dinyatakan oleh pengilang/pengeluar.
Krim dalam tiub

3 bulan dari tarikh dibuka. Jika belum dibuka, tarikh luput adalah seperti dinyatakan oleh pengilang/pengeluar
Krim dalam bekas (bekas mulut besar)

1 bulan dari tarikh dibuka. Jika belum dibuka, tarikh luput adalah seperti dinyatakan oleh pengilang/pengeluar.
Salap (ointment) dalam tiub

6 bulan dari tarikh dibuka. Jika belum dibuka, tarikh luput adalah seperti dinyatakan oleh pengilang/pengeluar.
Salap (ointment) dalam bekas (bekas bermulut besar) 3 bulan dari tarikh dibuka. Jika belum dibuka, tarikh luput adalah seperti dinyatakan oleh pengilang/pengeluar.
Ubat titis/salap mata/telinga

28 hari dari tarikh dibuka. Jika belum dibuka, tarikh luput adalah seperti dinyatakan oleh pengilang/pengeluar.
Insulin

Jika belum dibuka: Rujuk tarikh luput daripada pengilang/pengeluar, dengan syarat disimpan di dalam peti sejuk (2 – 8oC).

Selepas dibuka: 4 minggu dari tarikh mula digunakan. Boleh disimpan pada suhu bawah 25oC.

Glyceryl trinitrate (GTN) tablet

8 minggu dari tarikh dibuka. Jika belum dibuka, tarikh luput adalah seperti dinyatakan oleh pengilang/pengeluar.

Namun demikian, produk-produk ini boleh rosak dengan lebih cepat jika kondisi penyimpanan produk tidak sesuai. Ini kerana bahan aktif produk terbabit boleh rosak dan berubah menjadi suatu bahan lain yang tidak aktif lagi, malah ada sesetengah ubatan boleh berubah menjadi toksik. Secara tidak langsung, sikap ambil mudah tentang cara penyimpanan ubat boleh menjadi penyumbang kepada tahap keterukan penyakit yang kita hidapi. Ini akan diterangkan dengan lebih lanjut selepas ini.

Apakah yang terjadi kepada kandungan ubatan selepas tarikh luput dan selepas mengalami kerosakan?

Berdasarkan standard terkini daripada U.S Pharmacopeia, pada tarikh luput suatu produk farmaseutikal, 90 peratus bahan aktif dalam produk tersebut perlu berada dalam keadaan baik dan hanya 10 peratus yang rosak. Sebagai contoh, jika anda mempunyai tablet paracetamol 500 mg, selepas tarikh luput, ia sepatutnya masih mengandungi 450 mg paracetamol yang aktif. Bagaimana pula dengan 10 peratus lagi bahan aktif yang telah rosak? Baki 50 mg paracetamol tersebut mungkin telah mengalami degradasi atau penguraian kepada bentuk lain yang mungkin tidak aktif.

Standard daripada U.S Pharmacopeia ini hanya terpakai jika produk ubat itu disimpan dengan cara yang betul. Sekiranya produk disimpan di tempat yang tidak sesuai iaitu pada suhu yang panas (secara umum pada suhu melebihi 25oC) dan berkelembapan tinggi, kestabilan ubatan akan berkurang dengan pantas dan peratus yang rosak akan menjadi lebih banyak, iaitu melebihi standard yang sepatutnya. Ini menjadikan kuantiti ubat yang dimakan oleh pesakit akan mengandungi peratusan ubat tidak aktif yang besar, seterusnya pesakit tidak mendapat kesan optimum daripada ubat tersebut.

Selain daripada perubahan kandungan ubat, keadaan fizikal produk ubatan juga boleh memberikan petunjuk jika sesuatu produk itu telah rosak. Sebagai contoh, produk yang rosak mungkin mengalami perubahan dari segi bau, rasa, warna, dan juga rupa fizikalnya. Perubahan-perubahan yang berlaku ini menunjukkan produk tersebut sudah hilang kestabilan fizikalnya dan kemungkinan besar juga kandungan bahan aktif sudah berkurang dengan ketara. Ini menjadikan produk terbabit sudah tidak selamat untuk dikonsumsi.

Pengambilan ubat yang sudah rosak boleh memberikan kesan yang serius atau tidak, bergantung kepada perubahan-perubahan dalaman (kimia) dan luaran (fizikal) yang telah berlaku pada sesuatu produk ubat itu. Perlu diketahui bahawa produk yang mengalami degradasi tidak semestinya bertukar kepada produk yang tidak aktif semata-mata, sesetengah ubatan boleh juga bertukar kepada bentuk lain yang bersifat toksik, dan boleh mengakibatkan kesan sampingan yang tidak diingini.

Sekiranya perubahan yang berlaku tidak membawa kepada penghasilan bahan toksik, pesakit masih mempunyai risiko untuk mengalami kesan buruk akibat kerosakan ubat ini kerana ubatan yang dimakan tidak lagi mampu merawat atau mengawal penyakit yang dialami. Keadaan ini boleh menjadi serius untuk pesakit-pesakit kronik seperti kencing manis dan darah tinggi, juga untuk pesakit yang perlu mengambil ubatan secara konsisten seperti pesakit lelah dan sawan.

Bagaimanakah cara untuk mengetahui cara penyimpanan ubat yang betul?

Kebiasaannya, produk-produk farmaseutikal mempunyai package insert atau maklumat terperinci yang disertakan dalam kotak ubat (Gambar A). Dalam kertas ini, biasanya kaedah penyimpanan yang betul bagi produk tersebut akan diperincikan. Sepertimana yang ditunjukkan dalam Gambar B (dalam kotak merah), cara penyimpanan bagi produk insulin Humulin R® yang disarankan adalah pada suhu 4 – 8oC iaitu di dalam peti sejuk, dan telah dinyatakan dengan jelas juga bahawa produk insulin ini TIDAK SEPATUTNYA disimpan di dalam peti beku.

Gambar A: Contoh package insert

 

Gambar B: Package insert Humulin R®. Maklumat tentang cara penyimpanan yang betul daripada package insert ini seperti dalam kotak merah.

Sebagai pengguna/pesakit, apakah yang perlu anda lakukan?

Sebagai pengguna dan pesakit yang bijak, anda perlu mengambil langkah yang sesuai dalam memastikan ubatan anda berada dalam keadaan baik sepanjang masa, sehingga tarikh luput yang dinyatakan. Anda perlu memastikan ubatan anda disimpan di tempat yang nyaman, terlindung daripada cahaya, tidak terlalu panas dan tanpa kelembapan yang tinggi. Sebagai contoh, antara tempat yang kurang sesuai untuk menyimpan ubatan adalah di tempat yang mendapat sinaran matahari (keadaan bercahaya dan panas), di dalam kereta (keadaan panas) dan di dalam almari di bilik air (kelembapan tinggi). Keadaan-keadaan ini akan mempercepatkan kerosakan ubatan.

Selain itu, ubatan untuk kanak-kanak dalam bentuk larutan sirap dan ampaian (suspension) seperti produk paracetamol dan antibiotik tidak semestinya perlu diletakkan di dalam peti sejuk. Kelembapan yang tinggi di dalam peti sejuk akan mempercepatkan kerosakan produk ubatan ini.

Bagi pesakit kronik seperti tekanan darah tinggi dan kencing manis yang perlu mengambil sesuatu produk ubatan untuk tempoh yang panjang, sekiranya didapati keadaan pesakit itu tidak bertambah baik, kemungkinan cara penyimpanan ubatan tersebut perlu diperiksa semula.

Adalah penting ubatan kecemasan seperti ubat GTN untuk serangan jantung perlu disimpan dengan sebaiknya, untuk mengelakkan kerosakan ubat ini yang akan memberikan kesan buruk di kala pesakit memerlukannya!

Kesimpulan

Kenalilah Ubat Anda‘ merupakan moto para ahli farmasi dalam usaha mengajak ahli masyarakat supaya peka dan mengambil tahu perihal ubatan mereka. Antara perkara penting yang pesakit perlu ambil tahu adalah berkenaan cara penyimpanan ubatan mereka. Para ahli farmasi sentiasa bersedia untuk membantu anda sekiranya anda mempunyai sebarang kemusykilan untuk dibincangkan dalam sebarang aspek berkaitan ubatan. Bertemulah dan berbincanglah dengan ahli farmasi, kerana maklumat yang tepat sangat penting untuk memastikan anda mengambil ubat dengan betul dan selamat.

Rujukan

1. ASEAN guideline on stability study of drug product. V.6.0, 2013.

2. Guidelines for the storage of essential medicines and other health commodities (2003) Essential Medicines and Health Products Information Portal: A WHO resource. http://apps.who.int/medicinedocs/en/d/Js4885e/6.5.html

3. Tallett, E.T (1982). Stability of glyceryl trinitrate tablets. British Medical Journal, 284, p. 1403.

4. Coleiro, D and Serracino, A (2012). Storage of medicine and medical device. Thesis. Department of Pharmacy, University of Malta.

5. Khan, M (2016). Drug Stability: How storage conditions affect their performance. How pharmaceutical break down, and why we should care. Vital Records, September 2016.

By neto

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.