iPhone X ialah telefon pintar dengan harga jualan termahal kerana harga mencecah RM 5899 sebuah. Seperti biasa setiap kali model terbaru dilancarkan, ramai yang tertanya-tanya apakah kos sebenar untuk menghasilkan peranti yang dijual pada harga premium ini. Menurut laporan Reuters yang memetik firma TechInsights telah berkongsi anggaran kos penghasilan iPhone X dan ia bermula dari $357.50 (~RM 1511) sebuah untuk model yang dijual pada harga $999 di Amerika Syarikat.

Ini memberikan keuntungan sebanyak 64% dengan setiap jualan peranti. Ini adalah lebih tinggi berbanding iPhone 8 yang memberikan keuntungan sebanyak 59%. Kos komponen skrin OLED dianggarkan berharga $65.50 (~RM 277) dan kerangka aluminium pula berharga $36 (~RM 152). Sebagai perbandingan kos skrin iPhone 8 ialah $36 (~RM 152) manakala kerangka pula $21.50 (~RM 91).

Anggaran ini walaubagaimanapun tidak mengambil kira kos buruh, logistik, lesen paten dan kos kajian teknologi baru yang dilaburkan oleh Apple bagi menghasilkan peranti.

Sumber : amanz.my

By neto

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.