embedded-linux

 

 Linux – sistem pengoperasian sumber terbuka yang di gunakan untuk syarikat besar , kecil dan  juga pc pengguna  biasa . mungkin di lihat tidak se terkenal sistem pengoperasian desktop lain  seperti windows dan apple osx .  namun tahukan anda sistem pengoperasian ini sebenarnya kini  berada di sekeliling kita .

 

Dari perkakasan di rumah , kereta sehingga kepada jentera-jentera berat di kilang-kilang. Malah sistem pengoperasian ini kini begitu popular di Talifon-talifon pintar , tablet malah TV di rumah juga kini di kuasakan dengan sistem pemgoperasian ini. Sistem pengoperasian yang dulunya di cipta berlandaskan hobi dan bagi mengwujudkan perkongsian kod sumber yang lebih terbuka. Kini perkembangan sistem pengoperasian ini amat membangakan . Jika dulu hanya syarikat-syarikat besar yang mampu mengedarkan peralatan yang mengunakan sistem pengoperasian yang hebat , Kini aplikasi-aplikasi pintar dari negara seperti cina mampu bersaing dengan kuasa pasaran IT seperti US dan German.

Tahukah anda bahawa Laman Web Dan Media Sosial syarikat-syarikat besar dan terkenal dunia kebanyakanya menjadikan sistem pengoperasian ini . Perkembangan ini amat membangakan kebanyakan dari pengemar sistem pengoperasian ini .  Terdapat syarikat-syarikat di malaysia yang telah memanafaatkan sistem pengoperasian ini dengan dapat mengurangkan kos serta kebergantungan operasi pelayan  mereka kepada dengan hanya pada satu syarikat atau pengeluar sistem.

Walaupun sistem pengoperasian ini percuma dan terbuka , namun ada syariakat dan badan-badan kerajaan memperuntukan jutaan ringgit bagi mengunakan linux dalam sistem yang mereka bangunkan . Kos-kos ini lebih kepada kos bantuan dan pembangunan aplikasi yang lebih baik di samping dapat mengoptimumkan gerak kerja mereka tertumpu kepada operasi utama seperti jualan dan pemasaran.

Berikut adalah senarai peralatan yang mengunakan sistem pengoperasian linux

1. Peralatan rangkaian Telco (TM,JARING,MAXIS DLL)

2. Keselamatan Rangkaian

3. Peralatan Rangkaian di rumah mahupun pejabat (AP, Swtitch DLL)

4. Talifon Pintar , Smart Watch , GPS

5. Permainan Media , TV ,DVD ,DVR (Astro)

6. Pencetak dan peralatan pengimejan

7. Peralatan ero angkasa

8. Alat saintifik , peralatan hospital  dan kejuruteraan

Dan banyak lagi .

By hasnan

Diploma dalam Sains Komputer (IT) dari UTM Ijazah Sarjana Muda Sains Komputer (IT) dari UKM

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.