Setiap hari kita melayari dan mengunakan kemudahan internet. Jika dulu kemudahan ini adalah terhad pada kawasan-kawasan banda dan utama kini kemudahan ini telah hampir meliputi kepada semua daerah di malaysia . Namun , Tahukah anda bagaimana penyambungan data dari malaysia ke negara luar berlaku ?

kabel
Point Internet Di malaysia

Sebenarnya , setiap kali kita melayari internet . Kita akan melalui kabel-kabel bawah laut yang telah di pasang oleh syarikat telco-telco gergasi dunia untuk kegunaan kita. Pemasangan kabel ini yang biasanya di buat secara useha sama antara beberapa telco di negara berkaitan yang mengunakan perkhidmatan ini .

Jika dulu , hanya ada satu sambungan ke luar iaitu melalu singapura , namun kini telah terdapat banyak laluan keluar yang telah di bangunkan bagi menyambungkan talian malaysia ke luar negara seperti di pulau pinang , cerating pahang , mersing johor dan sambungan terus ke sumatra dari melaka , bandar bukit tinggi selangor dan rengit di johor . Sebelum ini kita pernah dengar talian internet dunia terputus di sebabkan gempa menyebabkan beberapa sambungan perlu diperbaiki ? maka itu lah rangkaianya.

 

Rangkaian bawah laut ini mengunakan teknologi gentian fiber (Kaca)  bagi sambungan rangkayan yang besar dan tinggi , dan bagi rangkaian kabel lama kabel  tembaga  digunakan  .

Laluan ke-2 Malaysia menerusi laluan APCN-2  dari pahang telah di bangunkan dengan kerjasama telco tersebut SingTel, Verizon, KDDI, Chunghwa Telecom, AT&T, BT, Orange, Softbank Telecom, NTT, Tata Communications, Telekom Malaysia, Starhub, PLDT, China Unicom, KT, SingTel Optus, Telstra, PCCW, China Telecom, LG Uplus, New World Telecom, Vodafone

Berikut adalah 10 Fakta tentang pelaksanaan kabel bawah laut ini :-

1. Proses pemasangan adalah pelahan , sukar , lecih dan mahal.

2. Jerung Suka memakan/mengigit  kabel internet

3.  Kabel bawah laut ini terdedah kepada ancaman dan pencerobohan.

4. Kabel bawah laut pertama adalah pada sekitar tahun 1854  antara Newfoundland dan Ireland

5. Perisik “Suka” kepada kabel bawah laut ini .

6.  Ada negara mengelak dan memuat laluan sendiri tanpa melalui US apabila kes NAS mengintip data diketahui .  Contohnya Brazil telah membuat talian terus ke portugal tanpa melalui US .

7. Kos dan kelajuan kabel bawah laut lebih baik dari pengunaan sistem satelit

8. Amat sukar untuk memotong kabel dasar laut . Anda memerlukan peralatan pemotong yang besar dan alatan selam dasar laut untuk melakukanya .

9. Kabel dasar laut amat sukar untuk di baiki

10. Terdapat 285 kabel dasar laut dan 22 darinya tidak digunakan lagi .
Untuk maklumat Lanjut , anda boleh layari www.submarinecablemap.com  dan www.telegeography.com

 

https://en.wikipedia.org/wiki/Submarine_communications_cable

By hasnan

Diploma dalam Sains Komputer (IT) dari UTM Ijazah Sarjana Muda Sains Komputer (IT) dari UKM