Oleh : Ahmad Khairul Azmi &  Dr Mohd Hariri Arifin
Jabatan Sains Bumi dan Alam Sekitar, Universiti Kebangsaan Malaysia

Pengurusan sampah sering menjadi masalah serius di bandar-bandar besar dan kawasan terpencil, seiring dengan perkembangan penduduk yang meningkat dari semasa ke semasa. Namun, kemajuan pengurusan sampah tidak sebanding dengan penambahan timbunan sampah, ini adalah masalah sebenar yang mesti segera diberikan penyelesaian tepat. Salah satu nilai negatif sistem pelupusan sampah adalah ketiadaan kaedah mengesan dan merawat larut lesap. Sehingga ini, larut lesap tidak ditangani dengan baik, cenderung dibiarkan begitu sahaja sehingga berpotensi besar untuk mencemarkan alam sekitar.

Larut lesap didefinisikan sebagai cecair yang dihasilkan akibat pendedahan kepada air hujan di timbunan sampah. Dalam definisi lain, larut lesap juga bermaksud cairan yang keluar dari timbunan sampah, dan ini adalah bentuk pencemaran alam sekitar yang dihasilkan oleh tempat pembuangan sampah. Komposisi larut lesap dipengaruhi oleh beberapa faktor seperti jenis sampah yang disimpan, jumlah hujan dan keadaan spesifik tempat pembuangan sampah. Larut lesap secara amnya mengandungi beberapa sebatian organik (asid humik, sulfurik, dan tanin) dan bukan organik (natrium, kalium, kalsium, magnesium, dan nitrat).

Larut lesap yang dihasilkan daripada sisa domestik biasanya mempunyai ciri-ciri kandungan bahan organik yang tinggi. Setakat ini, pengendalian larutan lesap dari sisa domestik dikumpulkan dan diproses dalam sistem pemprosesan. Namun, realiti di lapangan, penanaman yang baik jarang dijumpai sehingga banyak larutan lesap terbuang ke persekitaran, termasuk menyusup sebahagian ke dalam tanah sehingga dapat mencemarkan tanah.

Mekanisma larut lesap yang mengalir ke paras air bawah tanah, terutama air tanah cetek melalui beberapa proses, termasuk: 1) Larut lesap dijumpai di lapisan tanah yang digunakan sebagai Pembuangan Terbuka, yang terletak kira-kira 2 meter di bawah permukaan tanah, 2) Khususnya, jika larut lesap mengalir dengan penyusupan ke atas tanah, maka permukaan tanah akan dipenuhi dengan air tak tepu, 3) Oleh kerana faktor-faktor seperti air hujan, larut lesap masuk ke lapisan tanah, iaitu zon pengudaraan yang memiliki kedalaman 10 meter di bawah tanah permukaan, Akibat sejumlah besar larutan larut yang terbentuk, menyebabkan larut lesap memasuki lapisan air bawah tanah yang cetek atau lapisan air tanah tepu, 5) Pada lapisan tanah tepu, air yang terkumpul tercemar dengan larut lesap, yang mana air bawah tanah cetek digunakan untuk sumber air minuman melalui telaga cetek.

Rajah 1. Contoh kejadian penyebaran larut lesap di tapak pelupusan. (Sumber dari Okezone/Wijayakusuma)

Geofizik adalah kajian mengenai pelbagai fenomena fizikal bumi di bumi itu sendiri dan di dalamnya. Geofizik mempunyai pelbagai kaedah tinjauan di lapangan, salah satu kaedah geofizik yang sering digunakan untuk mengenal pasti tahap pencemaran atau pergerakan bahan larut lesap adalah kaedah keberintangan geoelektrik.

Kaedah keberintangan geoelektrik didefinisikan sebagai kaedah geofizik yang mengkaji sifat elektrik di dalam bumi dan bagaimana memperolehnya dilakukan di permukaan bumi, secara amnya bertujuan untuk menentukan keadaan bawah permukaan berdasarkan variasi sifat fizikal bahan bumi. Pengesanan ini melibatkan pengukuran potensi, arus, dan perbezaan elektromagnetik yang berlaku secara semula jadi juga kerana pengaliran arus ke bumi. Kaedah keberintangan geolektrik sejak zaman dahulu sering digunakan dan lebih tertumpu pada mengenal pasti air bawah tanah.

Seiring berjalannya waktu, penyelidikan dan teknologi telah berkembang, telah dijumpai bahawa kaedah keberintangan geoelektrik juga dapat digunakan untuk mengenal pasti rembesan sampah dan pengedaran larut lesap.

Beberapa pihak atau individu telah melakukan penyelidikan untuk mengenal pasti dan menyebarkan larut lesap dengan kaedah keberintangan geoelektrik di pelbagai kawasan. 1) Di bekas tapak pelupusan Pasir Impun (Bandung, Indonesia), didapati zon larut lesap mulai muncul pada kedalaman 5 meter dan menjadi lebih dominan ketika kedalaman meningkat dan lapisan akuifer di daerah itu ditemukan pada kedalaman 8-12 meter dan permukaan air bawah tanah berada pada kedalaman sekitar 5-11.5 meter. Keadaan ini boleh menyebabkan lapisan akuifer tercemar oleh zon larut larut yang ada. 2) Kawasan tapak pelupusan Piyungan, Bantul (Jogja, Indonesia) telah melakukan tinjauan keberintangan geoelektrik secara dua dimensi dan memperoleh data taburan larut lesap yang ditemukan pada kedalaman 5–20 m dengan nilai keberintangan geoelektik 1-3 ohm.meter yang menyebabkan pencemaran air bawah tanah. 3) Pencirian larutan larut lesap menggunakan kaedah keberintangan geoelektrik telah dilakukan di tapak pelupusan Ampang Jajar (Pulau Pinang, Malaysia), yang mana zon dengan nilai keberintanagn geoelektrik rendah (<10 Ωm) diperoleh, ditafsirkan sebagai larut lesap dengan kedalamannya bertepatan akuifer cetek tempatan. 4) Di tapak pelupusan Pulau Burung (Pulau Pinang, Malaysia) tinjauan dilakukan dengan menggunakan kaedah keberintangan geoelektrik untuk mencirikan tapak pelupusan. Didapati bahawa di beberapa zon penyelidikan kawasan tersebut tercemar larutan lesap di saluran pengudaraan dengan nilai keberintangan geoelektrik rendah.

Itu adalah beberapa kajian yang menggunakan kaedah keberintangan geoelektrik di tapak pelupusan untuk menentukan taburan larut lesap. Rancangan untuk pemantauan lebih lanjut, pemulihan larut lesap yang tercemar, atau penambakan tempat tapak pelupusan harus merangkumi ukuran atau kuantiti sampah, kuantiti larut lesap dan lokasi berpotensi untuk memantau telaga dan pembuangan larut lesap. Pencirian penuh tapak pelupusan bawah permukaan menggunakan kaedah keberintangan geoelektrik akan menyediakan platform yang baik untuk strategi pengurusan tapak pelupusan.

Rajah 2. Contoh hasil keberintangan geoelektrik bagi mengenal pasti tahap pencemaran bahan larut lesap. (Sumber dari Farida Prasasti, 2019).

Sebagai penutup, penulis berharap larutan lesap yang tercemar dengan alam sekitar akan mendapat perhatian serius semua pihak terlibat bagi mengelakkan kemungkinan pencemaran kawasan sekitar menjadi lebih buruk.

Kredit Foto : Okezone/Wijayakusuma

sumber asal : www.majalahsains.com

By neto

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.