Lebam, kita semua pernah alaminya!

Oleh : Saiful Bahari

Artikel ini merupakan terjemahan dan ringkasan daripada video informasi yang diterbitkan oleh laman sesawang everything explained. Sekiranya terdapat sebarang kesilapan fakta, mohon maklumkan kepada pihak MajalahSains.com di alamat email editormajalahsains@gmail.com

Lebam
Sekurang-kurangnya kita pernah alami sekali lebam sebelum ini, anda juga mungkin mengalami lebam sekarang ini juga. Kesan lebam selalunya berwarna hitam, biru, hijau, kuning atau coklat kelihatan di atas permukaan kulit akibat pendarahan dalaman.

Kesan & Warna Lebam

Apakah Penyebab Lebam?

Tetapi apa yang sebenarnya boleh menyebabkan lebam?
Mengapa lebam terbentuk?
Mengapa sesetengah orang  lebih mudah mengalami lebam berbanding orang lain?
Lebam ditakrifkan di dalam istilah perubatan sebagai contusions yang bermaksud luka atau calar. Kebiasaanya lebam disebabkan oleh kebocoran salur darah yang telah pecah akibat berlakunya sentuhan fizikal. Inilah yang menyebabkan kemunculan lebam, kebiruan dan kehitaman. Kita sebenarnya boleh menganggarkan hayat lebam berdasarkan warna lebam.  Lebam yang baru terjadi selalunya berwarna merah, kerana darah segar yang bocor dari salur darah. Warna merah sebenarnya berasal daripada hemoglobin, yang merupakan bahan dalam sel darah merah berfungsi mengangkut oksigen ke seluruh tubuh badan. Kemudian selepas satu atau dua hari, kesan lebam akan berubah menjadi biru gelap, ini kerana bengkak pada kawasan lebam telah menyebabkan bekalan oksigen terputus.  Seterusnya menyebabkan perubahan warna hemoglobin dari merah kepada biru. Kemudian sekitar hari ke enam , warna kesan lebam berubah menjadi hijau apabila hemoglobin sudah rosak dan kawasan lebam mulai sembuh. Sekitar hari lapan warna kesan lebam kemungkinan akan menjadi kuning dan coklat. Ini adalah peringkat terakhir lebam dan penyerapan semula darah oleh tubuh badan.

Salur Darah Hemoglobin di dalam Sel Darah Merah

Proses Penyembuhan Lebam
Sebenarnya ada beberapa teknik yang membantu proses penyembuhan lebam. Apa yang anda perlu ingat adalah: R.I.C.E

R : Rest (Rehat)
Rehat dan elakkan aktiviti atau sentuhan fizikal pada kawasan lebam jika boleh.

I : Ice (Ais)
Rawat kawasan lebam dengan ais selama 10 hingga 20 minit beberapa kali sehari selama dua hari pertama. Ini akan mengurangkan aliran darah dan jumlah kebocoran ke tisu sekitarnya.

C : Compress (Mampat)
Memampatkan kawasan lebam dengan menggunakan kain pembalut luka (bandage), kerana ini akan memadatkan tisu dan mencegah saluran darah daripada bocor.

E : Elevate (Tinggikan)
Tinggikan anggota tubuh kawasan lebam, ini boleh melegakan kesakitan dan melancarkan aliran cecair dari kawasan lebam.

Teknik Rawatan Lebam (Elevate) Teknik Rawatan Lebam (Ice)

Kebiasaannya lebam mengambil masa kira-kira dua minggu untuk sembuh sepenuhnya. Tetapi jika lebam masih tidak pulih lagi selepas tempoh ini, ia mungkin petanda sesuatu yang lebih serius, dalam hal ini anda dinasihatkan untuk mendapat nasihat dari ahli perubatan diiktiraf.

Mengapa Segelintir Orang Cenderung Mengalami Lebam?
Kenapa?
Terdapat beberapa faktor yang menyebabkan seseorang itu cenderung untuk mengalami/mendapat luka lebam. Antaranya ialah mempunyai kulit yang lebih nipis dan tisu di bawahnya menjadi lebih rapuh. Kesan pengambilan ubat mencairkan darah yang menyebabkan lebih banyak pendarahan ke dalam tisu kulit sekiranya berlaku kebocoran salur darah akibat kecederaan. Masalah kesihatan seperti Hemofilia (masalah darah tidak membeku secara normal) juga meningkatkan risiko mengalami lebam. Kekurangan Vitamin C dan Zat Besi juga menyumbang kepada masalah lebam. Pengambilan makanan suplemen seperti minyak ikan juga didapati menipiskan sel darah seterusnya meningkat risiko lebam. Semakin seseorang itu berusia, saluran darah menjadi lebih rapuh dan lebam lebih mudah terjadi. Maka, golongan berusia cenderung untuk mengalami lebam berbanding golongan muda. Golongan ahli sukan tegar / ekstrem juga sering dikaitkan dengan lebam berulang akibat koyakan mikroskopik pada salur darah.

Jadi, Bagaimana Mengelak Lebam?
Hmm..Sentiasa berhati-hati!
Memakai alatan keselamatan seperti Shin guard dan helmet ketika menyertai sukan atau aktiviti yang melibatkan aktiviti fizikal. Pastikan lantai bebas daripada sebarang elemen yang boleh menyumbang kepada kemalangan dan kecederaan. Cuba elakkan dari melakukan sesuatu yang boleh mendatangkan risiko ke atas diri sendiri. Jangan cuba mencari masalah!

Kredit Foto :
consumerreport
webmd

22total visits,5visits today

sumber asal : www.majalahsains.com

Write a Comment

view all comments

*