_86912994_lightbulbKaedah baru penghantaran data tampa wayar dari mengunakan gelombang radio kepada mengunakan cahaya spektrum telah di temui dan telah di uji pengunaanya di pejabat.

Li-fi nama di beri berkelajuan 100 kali lebih laju dari capaian wi-fi ini mampu kini telah mampu melakukan penghantaran data pada kelajuan 1Gbps  (Gigabit per saat). Anda hanya memerlukan  Lampu LED , Talian Internet dan ‘pengesan gambar’ . Ujian telah berjaya di lakukan oleh syarikat Velmenni  dari  Tallinn , sebuah bandar di estonia. Velmenni telah mengunakan mentol led yang menyokong li-fi dan berjaya melakukan transmisi data pada kelajuan 1 Gbps , ujian makmal telah membuktikan ia mampu pergi hingga kelajuan 224 Gbps . Ciri-ciri ini telah di gabungkan bersama dengan lampu pintar led yang telah di gunakan di pejabat dan ruang industri mereka.

Menurut kenyataan Ketua eksekutif syarikat berkenaan , Ia akan boleh berada dalam pasaran dalam jangka masa 2-3 tahun.

 

Terma li-fi mula-mula telah diperkenalkan oleh Prof Harald Haas dari Edinburgh University yang telah memperkenalkan teknologi ini dalam rancangan TED .

Salah satu kelebihan besar li-fi  adalah  ia tidak mengganggu isyarat radio lain, jadi boleh digunakan pada kapal terbang dan di tempat-tempat awam .  spektrum bagi gelombang radio semakin  berkurangan, spektrum cahaya dari li-fi adalah  10,000 kali lebih besar.

Sumber :-

http://www.bbc.com/news/technology-34942685

 

By hasnan

Diploma dalam Sains Komputer (IT) dari UTM Ijazah Sarjana Muda Sains Komputer (IT) dari UKM