kesihatanSatu useha oleh pihak kementerian kesihatan malaysia yang telah memperkenalkan portal myhealth. Portal ini mengandungi banyak maklumat tentang kesihatan seperti jenis ubat , penyakit dan sebagainya.

Dengan melayari portal ini melalui myhealth.gov.my , anda kini boleh mendapatkan maklumat yang diperlukan dari sumber yang telah di sahkan dan boleh dipercayai . Sebagai contoh jika anda pengemar mengamalkan perubatan tradisional dengan mengambil jamu atau ubat tradisonal , protal ini ada menerangkan selain kelebihan yang dinyatakan juga menerusi kajian atau hanya dari amalan atau kepercayaan serta kesan-kesan sampingan dari pengambilan berlebihan atau salah ubatan tradisonal tersebut.

Terdapat penerangan juga terhadap jenis-jenis penyakit dan ubat-ubatan yang biasa digunakan atau yang akan di beri oleh pengamal perubatan terhadap penyakit tersebut serta simptom-simptom yang biasa di alami . Malah portal ini juga menyediakan kemudahan dalam talian seperti bantuan pakar dan sebagainya. Perlu di ingat , Portal ini hanyalah panduan dan anda perlu berjumpa dengan pakar perubatan bagi mendapatkan pemeriksaan selanjutnya.

Dengan adanya portal maklumat sebegini di harap dapat memudahkan lagi kita mengesan dan juga lebih peke terhadap jenis ubatan yang akan kita ambil nanti. Anda boleh layari

Portal MyHEALTH – Kementerian Kesihatan Malaysia

By hasnan

Diploma dalam Sains Komputer (IT) dari UTM Ijazah Sarjana Muda Sains Komputer (IT) dari UKM