Apa Itu Blockchain?


Blockchain adalah sejenis transaksi buku digital yang berada dalam internet. Konsep sebenar Blockchain seperti kita mempunyai buku akaun bank, kita boleh mengetahui setiap duit yang masuk dan keluar dalam buku bank. Bezanya cuma blockchain dalam internet ataupun alam maya dan menggunakan bitcoin untuk menggantikan wang.


Secara amnya, blockchain ini menguruskan dan menyimpan data-data penting dan juga tidak penting. Sebut sahaja apa jenis data, blockchain adalah jawapannya.


Bagaimana Blockchain Berfungsi


Senang sahaja, Setiap transaksi yang berjaya akan dimasukan dalam blockchain, dan wallet bitcoin akan mengira jumlah baki yang ada boleh dibelanjakan. Setiap transaksi baru perlu disahkan oleh pemegang sebenar wallet bitcoin. Blockchain susah tertiris kerana mengunakan pelbagai algorithm cryptography.


Kiranya kalau nak lebih faham, setiap transaksi yang berjaya dalam matawang bitcoin akan dimasukan dalam blockchain ini. Dan kemudian, bitcoin wallet pula akan menyimpan data untuk pemegang sebenar. Pemegang sebenar wallet mempunyai kunci peribadi yang digunakan untuk mengesahkan transaksi itu wujud. Ianya seperti contoh dalam gambar ini.
Setiap transaksi tersebut menggabungkan kaedah matematik untuk mengesahkan yang transaksi datangnya dari pemegang wallet tersebut. Tujuannya ialah mengelakkan sesebuah transaksi tidak dapat diubah selain daripada pemengang sebenar wallet. 


Dan kemudian berlaku proses Mining sejurus proses transaksi dilakukan bagi mengesahkan transaksi berikut. P2P network digunakan untuk menyebarkan transaksi tersebut ke seluruh rangkaian blockchain.


Proses mining sebenarnya adalah sistem algoritma yang digunakan bagi mengesahkan setiap transaksi yang masuk ke dalam blockchain. Blockchain kemudian menyusun transaksi tersebut dalam susunan yang teratur bagi memastikan tidak berlaku sebarang unsur pelik. Transaksi itu kemudiannya dimampatkan ke dalam satu block yang kemudiannya pula disahkan oleh rangkaian miners. Block tersebut tidak boleh diubah susunannya dan ini melanggar peraturan sebenar pengasas bitcoin iaitu Satoshi Nakamoto. Para miners perlu ‘bekerja’ untuk mendapatkan block tersebut yang kemudiannya ditukar dalam bentuk matawang BTC.


Ini adalah contoh bagaimana sebenarnya transaksi block melalui blockchain ini.Ok, jumpa lagi dalam artikel yang akan datang.

sumber artikel : omghackers.com

By hasnan

Diploma dalam Sains Komputer (IT) dari UTM Ijazah Sarjana Muda Sains Komputer (IT) dari UKM

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.