QUIC (Quick UDP Internet Connections) projek yang di bangunkan oleh pihak google ini mampu mempercepatkan capaian anda melayari laman-laman keluaran mereka. Projek ini hampir sama dengan pembangunan http/2 yang akan memendekkan penyambungan internet tanpa perlu penyemakan data yang di terima terlebih dahulu seperti kaedah tcp ketika ini .

Seperti UDP , Ia akan menghantar terus maklumat yang di terima tanpa perlu menyemak kembali ke node asal penghantar . Di lihat dengan cara ini , transaksi trafik rangkaian dapat di kurangkan sehingga 80 peratus . Dengan kaedah UDP yang di tambah baik dari aspek keselamatan dan kestabilan data yang di terima Ia pasti membuatkan capaian ke internet pada masa hadapan akan lebih laju jika projek ini berjaya.

Anda boleh mencuba mengunakan protokol ini pada browser chrome anda dengan membuat setting pada chrome://flags/ kemudian cari “QUIC” dan enabelkan . Kini capaian anda pada laman web google seperti carian , youtube dan lain-lain akan mengunakan protokol QUIC sebagai sambungan data. Projek ini masih lagi dalam peringkat prototype jadi segala kelemahan yang berlaku anda perlu terima seadanya.

0rtt-graphic

By hasnan

Diploma dalam Sains Komputer (IT) dari UTM Ijazah Sarjana Muda Sains Komputer (IT) dari UKM

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.