seo-processApa itu SEO ? SEO adalah singkatan bagi “Search Engine Optimization” atau Pengoptimuman Enjin carian. Apa gunanya SEO dan kemampuan apabila menjadikan lama anda mesra SEO.

Jika syarikat anda atau perniagaan atas talian anda berurusniaga , bagaimana mereka mendapat maklumat berkenaan produk anda . Atau jika anda sebagai seorang bloger yang mahu blog anda di kunjungi dan mendapat sambutan terhadap artikel-artikel anda yang menarik .Selain anda boleh membuat pengiklanan secara berbayar , kini ada satu lagi altenetif pilihan yang memungkinkan laman anda menjadi hot dan dikenali orang ramai . SEO ini bagi memastikan laman anda raga enjin carian lagi tinggi kedudukan anda dalam enjin carian lagi mudah “kumpulan sasaran” anda dapat mencari laman anda. Sebelum anda memastikan ia berjaya , anda perlu tahu bagaimana enjin carian berfungsi . Berikut techsemut kongsikan beberapa tips dan cara bagi memastikan laman web anda lebih ramah enjin carian.

1. Daftarkan Laman anda dengan webmaster tools yang di sediakan oleh enjin carian pilihan anda .

– https://www.google.com/webmasters/

– https://webmaster.yandex.com/

– https://www.bing.com/webmaster/

2. Pastikan laman web anda ada ada sitemap (sitemap.xml) . dan daftarkan ia dalam webtools di atas . Ia bagi memudahkan enjin carian ini merekod kandungan laman web anda. Di bawah ini cth sitemap dari terpakai.my.

http://site.my/sitemap.xml

3. Gunakan Header dan pengenalan maklumat pada laman web anda sebaiknya di bawah ini adalah meta

<meta http-equiv=”X-UA-Compatible” content=”IE=edge,chrome=1″>
<title>site.my</title>
<meta name=”keywords” content=”iklan, barang, malaysia, terpakai, pendapatan, untuk, menjana, berkongsi, majalah, pelbagai, tukar, iklanika, reuse, lumpur, facebook”>
<meta name=”description” content=”Iklan Barang Terpakai Dan Lama Anda,jual barang lama , kedai barang-barang lama online, baju lama untuk di jual, kasut lama untuk di jual , Iklan barang lama ,”>
<meta name=”copyright” content=”site Malaysia”>
<meta name=”author” content=”site .com”>

<meta property=”og:title” content=”site.my”/>
<meta property=”og:description” content=”Iklan Barang Terpakai Dan Lama Anda,jual barang lama , kedai barang-barang lama online, baju lama untuk di jual, kasut lama untuk di jual , Iklan barang lama ,”/>
<meta property=”og:url” content=”http://site.my//”/>
<meta property=”og:site_name” content=”site.my”/>
4. kongsi link anda dan pautan anda oleh pihak ke-3 , Ini banyak menyumbang juga kepada rangking laman web anda pada kedudukan laman web , lagi banyak yang kongsi link anda ,lagi tinggi rangking anda pada laman carian .

5. pastikan meta pada laman web anda di atas adalah meta data yang mendapat pilihan carian di laman web . Anda boleh menihat apakah kata kunci yang sering di gunakan dalam carian dengan mengunakan alat sepert google trand dan serach analisis dalam alat webmaster anda di atas .

6. Jika anda sebuah syarikat dan berkeupayaan dalam bayaran untuk pengiklanan , gunakan google adword untuk mengiklankan . Jika ada peruntukan yg banyak gunakan Siaran TV .

7. Gunakan alatan seperti google analytics untuk melihat trand dan melihat kandungan trafik laman anda. Dan anda boleh melihat kaedah mana yang anda gunakan berjaya . Contoh anda mengambil keputusan mengiklankan laman anda dalam rancangan utama TV , anda boleh melihat dan membandingkan keputusan sebelum dan selepas iklan.

Akhir kata , Paling menarik pelawat isi kandungan adalah paling menjadi keutamaan . Selamat berjaya

By hasnan

Diploma dalam Sains Komputer (IT) dari UTM Ijazah Sarjana Muda Sains Komputer (IT) dari UKM