TechSemut Malaysia

Menyimpan Fail dalam Photoshop – Save for Web & Devices

Menyimpan Fail dalam Photoshop – Save for Web & Devices

Menyimpan Fail dalam Photoshop – Save for Web & Devices
Januari 28
15:47 2017
Satu lagi kaedah menyimpan fail yang terdapat dalam Photoshop ialah Save for Web & Devices. Apakah kegunaannya? Save for Web & Devices adalah kaedah save yang lebih banyak option yang kita boleh setting dari segi mengurangkan saiz byte fail untuk kegunaan web atau peranti-oeranti yang tak memerlukan kualiti gambar yang terlalu tinggi. Kaedah ini akan memberi kita pilihan dan gambaran yang jelas bagaimana bentuk gambar yang akan disimpan setelah proses optimization (Penjimatan.. betul ke istilah ni..? Lebih kurang la eh..).
Klik menu File > Save for Web & Devices dan paparan tetingkap seperti di bawah ni akan muncul..
Terdapat 4 Tab di bahagian atas tu iaitu Original, Optimized, 2-Up dan 4-Up. Original bermaksud gambar yang hendak disimpan adalah berkualiti seperti sedia ada. Optimized pula bermaksud gambar itu telah dioptimize atau dikurangkan kualiti dan saiznya mengikut kehendak kita. 2-Up dan 4-Up pula adalah gabungan original dan optimized. Kebiasaannya aku agak gunakan 4-Up untuk memudahkan aku membuat perbandingan kualiti dan saiz yang aku nak. Klik tab 4-Up dan kita akan dapat paparan seperti berikut.
Ada 4 preview kat situ. Yang pertama adalah yang original, manakala yang 3 lagi adalah yang telah dioptimize dengan setting yang berlainan. Kita boleh ubah setting ketiga-tiga preview kecuali yang original dengan mengubah setting di sebelah kanan tu. Buat masa ni aku sentuh 2 benda je iaitu ubah setting jenis fail dan kualiti sebab itu yang basic untuk latihan ni. Yang lain nanti aku sentuh akan datang k..
1. Klik pada preview yang kita hendak ubah setting
2. Klik pada pull-down menu JPEG kalau nak tukar format fail kepada format lain seperti GIF, PNG atau WBMP. Tak banyak format fail sebab format-format yang diberi adalah format fail yang sesuai untuk web dan device
3. Klik pada pull-down menu Medium untuk tukar kualiti sama ada Low, Medium, High, Very High atau Maximum
4. Perhatikan maklumat gambar yang telah diubah setting dari segi saiz dan kualiti gambar.
5. Klik preview yang seterusnya jika nak buat perbandingan dengan setting yang berlainan dan ulang Langkah 2 hingga 4
6. Jika berpuas hati dengan setting yang kita pilih, klik pada preview yang dah disetting dengan kehendak kita dan klik Save.

Related Articles

0 Comments

No Comments Yet!

There are no comments at the moment, do you want to add one?

Write a comment

Write a Comment

Your email address will not be published.
Required fields are marked *

CAPTCHA

*

Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com