TechSemut Malaysia

Menyimpan Fail dalam Photoshop – Save & Save As

Menyimpan Fail dalam Photoshop – Save & Save As

Menyimpan Fail dalam Photoshop – Save & Save As
Januari 28
15:47 2017
Kaedah menyimpan fail sama seperti perisian-perisian lain yang kita pernah guna sebelum ni. Dengan klik menu File > Save atau File > Save As. Tapi terdapat option-option tambahan yang berguna dalam menyimpan fail-fail grafik menggunakan Photoshop ni.
Sebagai contoh, kalau dah pernah try latihan sebelum ni yang resize gambar dan nak save gambar tu, kita boleh lah klik menu File > Save. Kebiasaannya gambar-gambar yang kita nak save adalah dalam format JPG. So, satu tetingkap JPEG Options akan muncul dan kita boleh setkan kualiti gambar yang hendak kita save sama ada low, medium atau high. Kualiti ini juga memainkan peranan penting dalam menentukan saiz byte fail kita. Kita hanya perlu gerakkan slider ke kiri atau ke kanan seperti dalam gambar di bawah ni..
Bila dah puas hati baru la klik OK dan fail tadi akan save dengan nama fail yang asal. Tetapi jika ingin menukar nama fail, baru la klik menu File > Save As sama macam mana-mana perisian lain. Satu tetingkap Save As akan keluar dan ubah la nama fail tu kemudian klik Save.

Related Articles

0 Comments

No Comments Yet!

There are no comments at the moment, do you want to add one?

Write a comment

Write a Comment

Your email address will not be published.
Required fields are marked *

CAPTCHA

*

Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com