terpakai malaysia ucanlah system restorant malaysia

Mikroplastik Ditemui Dalam Najis Manusia

Oleh Farah Aziz
Artikel ini merupakan perkongsian dari portal HelloDoktor

Dalam kajian yang dibentangkan pada United Europen Gastroenterology (UEG) Week ke-26 di Vienna mendedahkan penemuan mikroplastik dalam rantaian makanan manusia sebagai zarah polypropylene (PP), polyethylene-terephthalate (PET) dan lain-lain dalam najis manusia.

Penyelidik dari Universiti Perubatan Vienna dan Agensi Alam Sekitar Austria memantau satu kumpulan peserta dari negara-negara di seluruh dunia dunia, termasuk Finland, Itali, Jepun, Netherlands, Poland, Rusia, UK dan Austria. Keputusan menunjukkan bahawa setiap sampel najis yang diuji positif untuk kehadiran mikroplastik dan sehingga sembilan jenis plastik yang berbeza telah dikenalpasti.

Mikroplastik adalah zarah kecil plastik berukuran kurang daripada 5mm dan digunakan dalam pelbagai produk untuk tujuan spesifik, serta diciptakan secara tidak sengaja dengan memecahkan kepingan plastik yang lebih besar melalui cuaca, degradasi, haus dan koyakan.

Mikroplastik boleh memberi kesan kepada kesihatan manusia melalui saluran gastrousus (GI) yang mana ia boleh menjejaskan toleransi dan tindak balas imun usus oleh bioakumulasi atau membantu penghantaran bahan kimia toksik dan patogen.

Kajian perintis (Pilot study)

Kajian perintis dijalankan terhadap lapan peserta dari seluruh dunia. Setiap orang menyimpan diari makanan pada minggu yang membawa kepada mereka pensampelan najis. Diari harian menunjukkan bahawa semua peserta terdedah kepada plastik akibat memakan makanan dibungkus dengan plastik atau minum dari botol plastik. Tiada seorang pun peserta vegetarian dan enam daripada mereka memakan ikan laut.

Sumber: umweltbundesamt


Agensi Alam Sekitar di Austria menguji sampel najis untuk 10 jenis plastik yang berbeza. Mereka mendapati sembilan daripadanya, yang paling biasa PET dan PP iaitu komponen biasa pembungkus makanan plastik dan pakaian sintetik.

Dari segi kuantiti, penyelidik mendapati 20 zarah mikroplastik setiap 10g najis, yang berbeza saiz dalam lingkungan dari 50 hingga 500 mikrometer. (Sebagai perbandingan, rambut manusia adalah kira-kira 100 mikrometer tebal).

Ketua penyelidik, Dr Philipp Schwabl, yang membentangkan penemuan ini berkata, itu adalah kajian pertama dan mengesahkan apa yang telah lama disyaki berkenaan plastik akhirnya mencapai ke usus manusia. Kebimbangan khusus adalah apa yang dimaksudkan mereka, dan terutama bagi pesakit yang mengalami penyakit gastrousus.

Walaupun kepekatan plastik tertinggi kajian haiwan ditemui dalam najis, zarah mikroplastik terkecil mampu memasuki aliran darah, sistem limfa dan mungkin juga hati.

Sekarang sudah ada bukti pertama mikroplastik dalam manusia, penyelidikan lebih lanjut diperlukan untuk memahaminya terhadap kesihatan manusia.

Foto – twentytwowords.com

18total visits,18visits today

sumber asal : www.majalahsains.com

Write a Comment

view all comments

*