Share Button

Samsung Galaxy Note9 mempunyai pelbagai ciri menarik dan salah satunya adalah mod manual pada kamera.

Meskipun ia sebuah phablet, anda pasti terpegun dengan ciri manual yang ada pada Note9 ini.

ISO – ia mengawal kepekaan cahaya kamera. Semakin tinggi ISO, foto yang lebih cerah dan lebih peka pada cahaya dan sebaliknya.

Kelajuan shutter – mengawal kelajuan shutter. Semakin tinggi kelajuan, semakin pantas kamera anda akan snap foto. Sekiranya anda mahu membekukan objek yang bergerak, anda mahu kelajuan shutter menjadi lebih tinggi (contohnya 1/125 – 1/2 1/2 untuk subjek seperti (orang berjalan), tetapi jika anda ingin menangkap jejak cahaya pada waktu malam, keperluan shutter anda perlu menjadi rendah (seperti 2 atau 3 saat). Sudah tentu, menangkap dengan kelajuan shutter yang rendah menggunakan tangan tidaklah dinasihatkan kerana pergerakan tangan yang tidak stabil akan takut mencacatkan gambar.

Nada warna atau color tone – menu ini membolehkan anda memilih antara beberapa pratetap warna dan juga membolehkan anda menyesuai sendiri warna. Tidak suka saturasi? Hanya turunkan dan simpan pratetap anda untuk kegunaan masa hadapan. Note9 akan mengingati perubahan yang telah anda buat supaya anda tidak perlu buang masa menetap kembali pada masa akan datang.

Focus – ciri ini membolehkan anda menyesuaikan fokus secara manual. Kecuali anda merakam foto atau video close-up, lebih baik membiarkannya pada “Auto.”

WB – tetapan ini membolehkan anda menukar rakaman white balance supaya anda boleh mempunyai warna yang tepat bergantung pada keadaan pencahayaan anda.

Pendedahan atau exposure – Hanya berfungsi apabila kelajuan shutter ditetapkan kepada “Auto.” Membolehkan anda mengubah exposure dan membiarkan kamera menentukan shutter.

Yang pasti, Note9 boleh menjadikan anda pro macam menggunakan DSLR.

Untuk membelinya, anda boleh layari www.samsung.com/my

Lagi artikel menarik…

sumber asal : http://theskop.com

By hasnan

Diploma dalam Sains Komputer (IT) dari UTM Ijazah Sarjana Muda Sains Komputer (IT) dari UKM

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.