Beberapa tahun lepas, negara dikejutkan dengan berita kematian sekumpulan anak-anak muda yang menghadiri festival muzik di Kuala Lumpur. Kematian mereka dikatakan akibat kejutan haba (heatstroke). Namun, sedikit kesan dadah jenis MDMA telah dikesan dalam darah mereka. Adakah kedua-dua fakta ini mempunyai kaitan?

Image result for ecstasy rave party

MDMA atau 3,4-Methylenedioxymethamphetamine adalah dadah sintetik terbitan amphetamine. Ia juga dikenali sebagai Molly, Adam, Ecstasy dan pelbagai nama lagi bergantung pada ketulenan MDMA dan bahan campuran yang diletakkan di dalamnya.

Image result for MDMA

MDMA adalah dadah rekreasi yang terkenal dikalangan ‘party-goers’, biasa diambil dalam pesta-pesta muzik, pesta RAVE dan pesta muzik elektronik. Pengambilannya dikatakan mampu meningkatkan sensasi dan keseronokan dalam keadaan bingit pesta muzik tersebut. Ia juga meningkatkan kesan empati keseronokan dan menyebabkan pengambilnya seolah-olah lupa pada keperluan asas seperti makan, minum dan berehat.

Image result for MDMA

Ya, MDMA atau Molly ini memang pelbagai bentuk berwarna-warni seperti candy (seperti gambar diatas). Ada yang berbentuk hati, berbentuk nenas, strawberry, ada yang berbentuk watak kartun seperti Super Mario, Batman, PacMan dan ada juga yang berbentuk haiwan comel seperti kura-kura dan burung.

BAGAIMANA MDMA BERTINDAK?

MDMA menambat pada pengangkut serotonin dan merencat pengambilan balik serotonin ke dalam neuron di otak. Jadi, neurotransmitter serotonin akan berada banyak dan lebih lama untuk mengaktifkan neuron. MDMA juga mengaruh pembebasan neurotransmitter seperti serotonin, dopamine dan norepinephrine di pusat saraf tunjang.

Image result for ecstasy effects

Neurotransmitter-neurotransmitter tersebut penting dalam kawalan emosi, regulasi suhu tubuh (dan otak), regulasi tidur, selera dan rasa ganjaran (reward). Ia juga mengaruh sistem saraf autonomik yang mengawal fungsi tubuh seperti degupan jantung dan pernafasan.

Image result for ecstasy effects

Pengambilan MDMA telah dibuktikan meningkatkan hormone cortisol, prolactin dan hormon adrenocorticotropic lain. Peningkatan prolactin mungkin salah satu sebab mengapa pengambilan MDMA menyebabkan penggunanya merasa empati dan mahukan sentuhan dan keinginan untuk bersosial (possibly mimicking a “post-orgasmic state”).

Image result for ecstasy effects

MDMA DAN STROK HABA

Serotonin dan dopamine penting dalam pengawalan suhu (thermoregulation) di otak. MDMA mengaruh kebanjiran kedua-dua neurotransmitter ini. Malah kesan sampingan MDMA yang distimulasi oleh muzik, cahaya dan persekitaran di pesta muzik menyebabkan pengguna MDMA seronok bergerak dan menari tanpa henti. Aktiviti ini juga menyumbang pada keadaan tubuh yang berpeluh dan meningkatkan suhu tubuh.

Image result for ecstasy rave party

Ia diburukkan lagi dengan keadaan persekitaran pesta yang sesak dan panas. Malah, pengguna MDMA ni biasanya ‘terlupa’ minum dan makan. Tubuh akan kehilangan air dan mineral dengan cepat dan suhu tubuh tidak dapat diregulasi dengan tepat. Ini semua menyumbang pada gejala kejutan haba.

Image result for ecstasy effects

Banyak juga kes dilaporkan yang menunjukkan MDMA pada dos yang tinggi akan meningkatkan suhu tubuh dan memaksa penggunanya meminum begitu banyak air kerana kehausan. Mungkin anda boleh membaca tragedi kematian Leah Betts yang meminum tujuh liter air dalam masa 90 minit selepas mengambil sebiji pil MDMA. Beliau ditemui tidak sedarkan diri dan koma akibat otak yang membengkak.

Image result for ecstasy leah betts

Pengambilan MDMA menunjukkan penggunanya mengalami penurunan fungsi kognitif dalam jangka masa panjang. Pengguna MDMA juga mempunyai penyusutan dari segi kebolehan mengingat, pemprosesan visual, kesukaran untuk menumpukan perhatian dan kesukaran untuk tidur.

Image result for ecstasy effects

MDMA DAN VARIASI DADAH TERBITAN

Dadah MDMA dijual dalam bentuk serbuk yang boleh diambil secara oral. Namun, ia banyak menyumbang pada keadaan bahaya kelebihan dos (hanya 500 ug MDMA sahaja sudah cukup utuk menyebabkan kematian). Ia banyak dijual dalam bentuk pil bagi mengawal dos tersebut.

Related image

Malangnya, pil MDMA ini selalunya dicampur dengan pelbagai dadah lain seperti caffeine, ketamine, emphetamine, methamphetamine untuk menghasilkan kesan yang berbeza. Malah, banyak juga pil-pil MDMA yang dicampur dengan dadah sintetik baru (designer drug) yang tidak begitu diketahui kesannya. Di Malaysia, kadang-kala ia dicampur dengan bahan murah seperti racun tikus dan paracetamol. Jadi, pengambilan dadah jenis MDMA, Molly atau Ecstasy ini adalah amat bahaya dengan kesan yang tidak menentu.

Unfortunately we are unable to provide accessible alternative text for this. If you require assistance to access this image, or to obtain a text description, please contact npg@nature.com

Gambar laporan kes gadis berusia 18 tahun yang ‘mengunyah’ bibirnya sendiri sehingga rompong setelah mengambil MDMA dari artikel Nugent et al (2017)

Sayangi diri dan keluarga. Jauhi dadah!

RUJUKAN
Nugent G, Basyuni S, McAnerney D & Cameron M.Oral surgery: Mutilation following MDMA. BDJ 222, 68 (2017) Published online: 27 January 2017 doi:10.1038/sj.bdj.2017.53

Betzler, F., Viohl, L. and Romanczuk-Seiferth, N. (2017), Decision-making in chronic ecstasy users: a systematic review. Eur J Neurosci, 45: 34–44. doi:10.1111/ejn.13480

Garg A, Kapoor S, Goel M, Chopra S, Chopra M, Kapoor A, McCann UD, Behera C (2015). “Functional Magnetic Resonance Imaging in Abstinent MDMA Users: A Review”. Curr. Drug Abuse Rev. 8 (1): 15–25. doi:10.2174/1874473708666150303115833. PMID 25731754.

McElrath K. MDMA and sexual behavior: ecstasy users’ perceptions about sexuality and sexual risk. Subst Use Misuse, 2005;40(9-10):1461-1477.  http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16048828

Gore SM. Fatal uncertainty: death-rate from use of ecstasy or heroin. Lancet. 1999;354(9186):1265-1266.

Henry JA. Ecstasy and the dance of death. BMJ. 1992;305(6844):5-6.

https://www.ecstasydata.org/results.php

sumber : rootofscience.com

By hasnan

Diploma dalam Sains Komputer (IT) dari UTM Ijazah Sarjana Muda Sains Komputer (IT) dari UKM

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.