Sumber gambar dari NASA


Assalamualaikum dan Salam Sejahtera.
Bertemu lagi kita dalam artikel mengenai penemuan NASA.
Apa itu NASA? Penemuan apa?
Itu saya akan terangkan di bawah, sabar yop sabaq. hahaha

Semasa sidang akhbar di Washington DC pada Rabu lalu, NASA mendedahkan bahawa dengan menggunakan Spitzer Space Telescope tersebut, mereka telah menemui tujuh planet bersaiz Bumi baru yang mengorbit bintang yang hanya 40 tahun cahaya dari kita!
Malah, tiga daripada tujuh tersebut wujud di dalam zon “Goldilocks” yang boleh didiami oleh kehidupan.

Oh ya terlupa NASA ini ialah sebuah agensi bebas daripada cawangan eksekutif kerajaan persekutuan Amerika Syarikat yang bertanggungjawab terhadap program angkasa awam serta aeronautik dan penyelidikan aeroangkasa. Nama penuh bagi NASA ialah National Aeronautics and Space Administration
Malaysia juga ada seperti ini iaitu ANGKASA 🙂



Ini merupakan pertama kalinya ahli-ahli astromoni menemui satu lagi sistem solar yang dengan tujuh planet kira-kira saiz yang sama dengan bumi (Tiba-tiba saya terfikir cerita anime Dragon Ball Super hehehe). NASA mengatakan bahawa dengan keadaan atmosfera yang betul, semua ketujuh-tujuh planet tersebut boleh mengandungi air (tiga daripadanya mempunyai peluang yang tinggi) dan harus melanjutkan pemerhatian untuk mencari oksigen, metana, ozon dan karbon dioksida dalam atmosfera mereka serta “ia akan memberitahu kita bahawa ada kehidupan di sana dengan 99 peratus keyakinan“, kata Micheal Gillon, penulis utama daripada kertas dan penyiasat utama kajian TRAPPIST exoplanet berkata pada majlis tersebut.

Penemuan ini boleh menjadi sebahagian penting dalam teka-teki untuk mencari persekitaran yang boleh didiami, tempat-tempat yang kondusif untuk kehidupan“, kata Thomas Zurbuchen, pentadbir bersekutu agensi Science Mission Directorate, semasa sidang akhbar itu.

gambar yang di ambil dari laman sesawang engadget


Penemuan terbaru kumpulan Trappist-1 ini terletak pada sistem Aquarius yang hanya kira-kira 235 trilion batu dari kita. Kesemua tujuh-tujuh planet dianggap sebagai planet terestrial seperti kita, dan bukannya gas gergasi seperti Musytari atau kerdil berais seperti Ceres.
Planet ini mengelilingi bintang tuan rumah mereka, yang kecil dan malap sedikit daripada Matahari yang dalam orbit yang lebih dekat dengan matahari mereka, kalau planet kita Utarid. Planet-planet terdalam melengkapkan orbit mereka hanya dalam 1.5 dan 2.4 hari, masing-masing dengan planet-6 membuat perjalanan setiap 12 hari. Planet paling luar belum muktamad diperhatikan lagi tetapi dianggap sebagai mempunyai orbit kira-kira 20 hari. 

Orbit mereka ni begitu dekat dengan satu sama lain (tak belaga ka dekat-dekat ni), hanya beberapa kali jarak di antara Bumi dan Bulan, kiranya kita dapat lihat ciri-ciri geologi jiran kita. Nasib baik bintang Trappist ni agak lemah, jarak planet dekat, tapi masih ada peluang yang sangat baik bahawa cecair air boleh wujud pada permukaan mereka.

Ilustrasi sistem TRAPPIST-1, gambar dari laman sesawang engadget


Sistem TRAPPIST-1 ini menyediakan salah satu peluang terbaik pada dekad akan datang untuk mengkaji atmosfera sekitar planet bersaiz Bumi“, kata Nikole Lewis, Co-leader kajian Hubble dan ahli astronomi di Space Telescope Science Institute.

Sistem Trappist ini dinamakan selepas Transiting Planets and Planetesimals Small Telescope (TRAPPIST) di Chile, yang asalnya menemui tiga planet dan mengumumkan penemuan mereka pada bulan Mei lalu serta dengan bantuan teleskop lain yang berasaskan tanah seperti European Southern Observatory’s Very Large Telescope, dan NASA’s Spitzer mengesahkan kewujudan dua daripadanya kemudian mendapati ada lagi lima planet maka cukup ketujuh-tujuh planet tersebut. (Adakah 7 planet ini merupakan Mutiara Naga untuk menyeru Sharon? Ehh termasuk cerita Dragon Ball hahaha)


Jika anda ada VR, boleh pakai VR tu dan play video ni hahaha


Berita baik ini datang pada masa yang menarik dalam mencari planet di luar sistem solar kita. Sejak permulaan hanya pada tahun ini, penyelidik telah mendapati kehadiran air di planet yang hanya 50 tahun cahaya, Keck Observatory’s exoplanet imager telah datang dalam talian dan pasukan penyelidik dari satu ringkasan universiti telah mengeluarkan satu harta data pemerhatian daripada Keck’s HiRES imager selama lebih dua dekad.

Ini merupakan baru permulaan dan minggu lepas, NASA melancarkan usaha crowdsourcing membolehkan saintis orang awam untuk membantu pencarian exoplanets juga. Anda boleh mengikuti bersama-sama dengan sidang akhbar itu secara siaran langsung di NASA TV sekarang. Jika anda mempunyai sebarang soalan mengenai pengumuman hari ini, pasukan NASA akan mengadakan AMA pada Reddit di 3PM ET hari ini.

Apa pendapat anda? Boleh komen di bawah untuk pertanyaan dan perkongsian pendapat 🙂

Sumber, engadget
sumber : omghackers.com

By hasnan

Diploma dalam Sains Komputer (IT) dari UTM Ijazah Sarjana Muda Sains Komputer (IT) dari UKM

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.