Assalamualaikum dan Salam Sejahtera

Bertemu lagi kita dalam artikel mengenai produk OnePlus
Berita baik untuk pengguna OnePlus 2, kini anda menerima kemaskini OxygenOS 3.5.5
Apa perubahan yang ada dalam versi ini? Bahaya atau tidak, akan saya ceritakan di bawah.


Kemaskini yang baru ini memberi OnePlus 2 nafas baru OxygenOS 3.5.5 yang mana terdapat ciri-ciri baru, penambahbaikan dan pelbagai perubahan. OnePlus memberi amaran pada pengguna bahawa mengemaskini pada 3.5.5 akan mendatangan isu-isu seperti WiFi dan sambungan rangkaian serta fingerprint sensor (jika anda menurun taraf semula versi 3.1.0)serta kehilangan IMEI (HydrogenOS ada isu ini)


Anda boleh menurun taraf kepada 3.1.0 tanpa masalah, tetapi anda kena menggunakan penurun taraf yang khas versi 3.1.0 dan flashing tool (klik sini untuk tool tersebut). Proses tersebut akan memadam kesemua maklumat dari peranti anda. Perubahan utama dalam kemaskini ini ialah ciri-ciri baru yang ditambah oleh OnePlus. Difahamkan kemaskini ini membolehkan fungsi VoLTE bagi rangkaian yang terpilih, tetapi tidak dimaklumkan rangkaian yang manakah yang boleh serta membawa ciri App Lock.


Pemaju juga menambah Battery Saving Mode, Gaming Mode serta pilihan baru bagi Alert Slider dalam Settings. Kemaskini ini juga direka semula bar pelarasan kelantangan, menambah pengoptimuman bagi ciri Shelf dan kemaskini antaramuka pengguna bagi aplikasi jam. Dimaklumkan bahawa aplikasi Jam, Kalkulator, dan Mesaj akan digantikan dengan stock aplikasi OnePlus melainkan anda kemaskini aplikasi Google yang sepadan.


Sekiranya anda ingin sambung guna aplikasi Google, anda boleh muat turun ia di Play Store. Kemaskini OTA yang baru ini membawa perubahan UI baru pada OxygenOS pada keseluruhannya, mereka tingkatkan kestabilan, beberapa ralat telahpun diperbaiki, termasuk juga security patches bulan Disember. OnePlus memberi amaran bahawa kemaskini ini akan menetapkan semula “kebanyakkan”  tetapan telefon (seperti nama peranti, nada dering, accent colors dan lain-lain)


Jadi, anda boleh setkan semula tetapan anda sekiranya anda merasakan ia berbeza dari sebelum kemaskini. Apa pendapat anda mengenai kemaskini OxygenOS 3.5.5? Sila komen di bawah jika ada sebarang pendapat dan soalan.


Bagi yang mahu mencuba OxygenOS 3.5.5, sila klik sini (cara pemasangan mungkin seperti biasa, clean install tapi bagi yang datang dari ROM lain, sila pasang dahulu OxygenOS 3.1.0 untuk mengelakkan sebarang masalah. Admin tak pakai dah OnePlus 2, maaf 🙁 )


* Amaran lembut, risiko tanggung sendiri dan rajin-rajinlah melawat forum di bawah ini
OnePlus Forum (OnePlus 2), xda-developer (OnePlus 2)


Sumber, xda-developer
sumber : omghackers.com

By hasnan

Diploma dalam Sains Komputer (IT) dari UTM Ijazah Sarjana Muda Sains Komputer (IT) dari UKM

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.