Sejak daripada OnePlus 6 lagi, OnePlus telah menggunakan panel belakang yang diperbuat daripada kaca. Sejak itu, majoriti peminat inginkan sokongan pengecasan nirwayar – tetapi OnePlus tetap berdegil. Akhirnya selepas bertahun menanti, OnePlus 8 Pro hadir dengan sokongan pengecasan ini. Bukan itu sahaja, ia boleh mengecas peranti secara nirwayar pada kuasa 30W melalui OnePlus Warp Charge 30 Wireless.

Untuk OnePlus 9 Pro, OnePlus telah memperlihatkan kuasa pengecasan pantas mereka melalui satu video acah. OnePlus dilihat menggunakan teknologi pengecasan nirwayar baharu yang boleh mengecas peranti sehingga 100% dalam masa 43 minit sahaja. Sistem pengecasan ini mungkin adalah 50W, yang mana ada kemungkinan besar pengguna perlu membeli pengecas lain – kerana model lama hanya 30W.

Bukan itu sahaja, OnePlus sekali lagi melakukan strategi kemaskini pengecasan melalui perisian. Di mana OnePlus 9 dan OnePlus 9 Pro walaupun menggunakan pengecasan pantas 65W yang sama dengan OnePlus 8T, Warp Charge 65 – kedua-dua peranti baharu ini boleh dicas dari 1% sehingga 100% dalam masa 29 minit. 10 minit lebih jimat dari OnePlus 8T.

Pada hemat saya, selagi OnePlus menggunakan pengecasan tersendiri dan menjual pada harga mahal atau tiada piawaian pengecasan nirwayar universal – ia mungkin sukar menarik perhatian orang ramai. Tidak ramai yang sanggup beli pengecas nirwayar yang beratus ringgit hanya selepas setahun membeli model tahun lepas.

Sumber : amanz.my

By neto

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.