The Dark Web, adalah tempat ‘internet bawah tanah’ di mana pelbagai perkhidmatan aneh dan haram boleh ditemukan. Memasukinya sahaja memerlukan lapisan keselamatan tambahan dalam bentuk TOR browser bundle, VPN, proksi, dan lain sebagainya.

Pelbagai nama diberikan kepadanya termasuklah Deep Web, dark net, dan lain-lain nama yang merujuk kepada sebuah kawasan gelap, dek kerana ada yang menggelarnya sebagai ‘kawasan internet tersembunyi’.

Masakan tidak, di sini anda boleh temukan pembunuh upahan yang sentiasa bersedia asalkan saja bayarannya lumayan. Namun, entri ini bukan hendak bercerita tentang kegelapan dark web.

Entri ini berkisar tentang cara hendak memasuki dark web, kerana ia sememangnya terselindung disebalik lapisan TOR nodes, yang hanya pula boleh diakses menggunakan pelayar TOR melalui rangkaiannya setelah ia disambungkan, dan ia pula tidak dapat diakses menggunakan enjin carian Google mahupun Yahoo!.

Kesukaran mencari dan mengaksesnya sahaja melayakkan ia digelar ‘sesawang gelap’.

Namun itu semua berubah dengan adanya enjin carian terbaru khusus bagi mencari laman-laman dengan akhiran domain .onion ini, iaitu Onion.City. Enjin carian ini telah dibangunkan oleh seorang pengaturcara dan penggodam, iaitu Virgil Griffith.

Ia bertindak seakan-akan enjin carian Google, cuma ianya khusus untuk mencari laman-laman dari dark web dengan apa juga kata kunci yang anda mahu.

Enjin carian ini dikuasakan dengan Tor2web proxy, yang mana ianya membolehkan pengguna akhir/biasa untuk mengakses laman-laman yang menggunakan domain .onion dan membenarkan enjin carian tersebut untuk menggunakan akhiran domain .onion sementara berada dalam rangkaian anonymizer TOR.

Contohnya, sekiranya anda membuat carian tentang ‘Spotify’ di Google, ini hasilnya.

Manakala sekiranya anda menggunakan enjin carian Onion.City, ini pula hasilnya.

Heheheh. Menarik bukan?

Cuma kekurangan enjin carian Onion.City buat masa ini ialah anonimiti, di mana ia berlegar-legar di dunia gelap dengan http, yang mana kemungkinan besar hasil carian anda untuk dijengah oleh orang ketiga adalah tinggi.

Selain itu, meskipun dark web penuh dengan pelbagai penjenayah tegar, Onion.City telah menyenaraihitamkan beberapa laman atau domain yang bercanggah dengan undang-undang Amerika Syarikat.

Projek ini masih lagi ‘separa’ siap, maka dengan itu anda mungkin akan terjumpa mana-mana bugs yang bersiar-siar di dalamnya.

sumber : omghackers.com

By hasnan

Diploma dalam Sains Komputer (IT) dari UTM Ijazah Sarjana Muda Sains Komputer (IT) dari UKM

One thought on “Onion.City: Cara Memasuki Laman Dark Web Tanpa Menggunakan TOR”

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.