Sebahagian besar pelayar sesawang yang digunakan oleh orang ramai ialah Google Chrome dan Mozilla Firefox, dan mungkin Microsoft Edge, tetapi ia ketinggalan jauh. Opera mungkin underdog dalam dunia pelayar sesawang, tetapi ia terus mencuba untuk kekal relevan dalam dunia sesawang kini dengan menambah ciri-ciri baru yang menarik untuk menarik pengguna dari pelayar sesawang yang lain.

Penambahan terbaru ialah messaging sidebar dibina terus didalam antara muka pelayar. Dari sidebar tersebut, pengguna boleh log masuk ke akaun WhatsApp, Facebook Messenger, dan Telegram masing-masing, dan berbual dengan rakan-rakan dan keluarga tanpa perlu keluar dari pelayar Opera itu sendiri.

Reborn mengambil sebahagian daripada pelayar sesawang konsep Opera Neon yang ditunjukkan pada awal tahun ini  dengan tarikan utama dibina terus didalam sokongan chat messaging untuk Facebook Messenger, WhatsApp dan Telegram.

Ciri-ciri chat messaging ini membolehkan anda untuk pin tetingkap messenger di sebelah tab yang anda sedang buka, jadi anda membukanya serentak, dan boleh memantau perbualan anda dan melayari web pada masa yang sama, berbanding dengan perlu sentiasa menukar antara tab.

Reborn juga terdapat beberapa ciri-ciri tambahan. Pelayar itu sendiri telah diberi wajah segar, dengan tab bertona lebih cerah dan ikon yang yang jelas. Anda juga boleh menukar antara tema cahaya dan gelap bergantung kepada mood anda dan mengawal cara pelayar sesawang ini menyekat iklan. Opera mengatakan bahawa manakala hanya tiga ciri-ciri yang ada pada pelancaran, ia berharap untuk menambah lebih banyak pada masa akan datang.

Secara keseluruhannya, Opera Reborn kelihatan seperti kemas kini yang sangat baik, dan saya fikir aplikasi chat yang dintergrasi mungkin cukup untuk menarik beberapa pengguna Firefox dan Chrome untuk berpinda kepada Opera Reborn.

Untuk maklumat lanjut dan muat turun pautan, sila lawati blog Reborn Opera.

sumber : http://techoais.com/

By neto

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.